Bine ați venit la Palatul Culturii Tîrgu Mureș!

Tonitza. Imagini ale copilăriei

Prilejuită de achiziționarea de către Muzeul de Artă din Târgu-Mureș a tabloului Odaia copiilor de Nicolae Tonitza (1886-1940), expoziția își propune să investigheze tema copilului și a copilăriei atât în opera și scrierile lui Tonitza cât și în cea a altor artiști contemporani cu el, cum ar fi Ștefan Dimitrescu, Ion-Theodorescu Sion, Nicolae Vermont, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea, Nagy István. Expoziția va cuprinde pe lângă lucrările Muzeului din Târgu-Mureș, lucrări împrumutate cu generozitate de numeroase muzee importante din țară și din colecții private.

Tonitza  s-a remarcat printr-o sensibilitate și receptivitate puțin obișnuite la un artist față de psihologia atât de particulară a copilului. Fascinat de „fermecătoarea lor inexperiență”, de complexitatea vieții lor interioare, Tonitza a devenit un fin analist al psihologiei infantile cu mijloacele desenatorului și pictorului. Interesul lui pentru vârsta copilăriei este și unul teoretic, orientat spre pedagogie și, desigur, mai ales către pedagogia artistică. Producția artistică a copiilor a făcut și obiectul organizării unor concursuri de desen de către Tonitza. În context european, este bine cunoscută preocuparea artiștilor moderni pentru desenul copiilor ca sursă de înnoire a limbajului vizual și, din acest punct de vedere, preocupările pictorului român participă la marele reviriment al artelor de la începutul secolului XX.

Pentru a oferi temei propuse un orizont mai larg decât cel imediat al artelor vizuale, expoziția dorește să investigheze problematica copilului și a copilăriei dintr-o perspectivă multidisciplinară – istorică, sociologică, pedagogică și antropologică. În acest sens, vor fi expuse pe lângă lucrări de pictură, sculptură și grafică și obiecte de îmbrăcăminte ale copiilor din mediul rural și urban, jucării, obiecte de uz școlar, toate din perioada interbelică. De asemenea, sunt prezente secțiuni dedicate documentelor de arhivă cuprinzând fotografii documentare, file de manuscris, decupaje din presa timpului privind cronici realizate de Nicolae Tonitza sau despre creația sa, publicații cu ilustrații ale artistului, cărți și reviste cu și despre lumea copiilor din perioada respectivă și, materiale audio ce evocă personalitatea artistului.

Un spațiu-atelier inedit va sublinia legătura magică pe care Tonitza a avut-o cu universul copiilor. Cele 10 jocuri propun o explorare multisenzorială și practică, cu componente interactive pe diferite suporturi. Cuburi, puzzle-uri, păpuși, planșe de colorat, povești audio, toate corelate cu reproduceri de înaltă calitate ale lucrărilor lui Tonitza, sunt activități propuse copiilor între 4 și 10 ani.


Starts at: 3/1/19 6:00 pm
End at: 6/1/19 6:00 pm

tonitza2
tonitza3
tonitza4
tonitza5
tonitza6