Üdvözöljük a marosvásárhelyi Kultúrpalota honlapján!

Tonitza. A gyermekkor képei

Nicolae Tonitza (1886–1940) Gyerekszoba című festményének a Maros Megyei Múzeum általi megvásárlása a legmegfelelőbb alkalmat szolgáltatta arra, hogy a kiállítás felkutassa a gyerek és a gyerekkor tematikáját Tonitza művészetében és írásaiban, valamint kortársai –  Ștefan Dimitrescu, Ion-Theodorescu Sion, Nicolae Vermont, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea, Nagy István – alkotásaiban. A kiállítás bemutatja a Maros Megyei Múzeum gyűjteményének a témához kapcsolódó festményeit, valamint az ország néhány múzeuma, intézménye és magángyűjtője által nagylelkűen kölcsönzött jelentős munkáit.

Nicolae Tonitza a korabeli szemlélethez képest szokatlanul érzékeny és fogékony a gyerekek lélektana iránt. Számára a gyerek nem egy hétköznapi ürügy a témaválasztásra, mint amilyen egy tájkép vagy egy csendélet. Meggyőződése, hogy a nevelés megváltoztathatja a világot, jobbá és igazabbá teheti. A rajztanítás célja nem a gyerek művésszé való képzése, hanem az érzékenységének a fejlesztése. Annál is inkább, mivel Tonitza szerint az érzékeny ember jobb ember. A művész három országos szintű rajzversenyt szervezett a gyerekek számára, azzal a határozott szándékkal, hogy követendő példát állítson az általa oly gyakran bírált oktatási gyakorlat elé.

A téma széleskörű megismerése érdekében, a vizuális művészetek mellett, a kiállítás a gyermekvilág egész palettáját tárja elénk – történelmi, szociológiai, pedagógiai és antropológiai megközelítésben. Ennélfogva a festményeken, szobrokon és grafikákon kivül kiállításra kerülnek a két világháború közötti időszakból származó, vidéki és városi környezetből vett gyermeki öltözékek, játékok és iskolai eszközök. Ezek mellett megtalálhatóak az archív iratok, a dokumentum értékű fényképek, kéziratok, korabeli újságcikkek, Tonitza által illusztrált kiadványok, a gyermeki élettel kapcsolatos korabeli kiadású könyvek és folyóiratok, valamint a művészt idéző hanganyagok.

Az utolsó terem egy különleges műhelynek van szentelve, amely hangsúlyozza Tonitza mágikus kapcsolatát a gyermekvilággal. Az itt található tíz gyermekjáték különböző anyaga interaktív módon tapasztalati és érzelmi felfedézést biztosít. Kockák, puzzle-k, babák, kifestők, hangos mesék – mindezek Tonitza műveiből vett minőségi másolatokkal gazdagítva. E tevékenységeket 4–10 év közötti gyerekeknek ajánljuk.


Starts at: 3/1/19 6:00 du.
End at: 6/1/19 6:00 du.

tonitza2
tonitza3
tonitza4
tonitza5
tonitza6