Bine ați venit la Palatul Culturii Tîrgu Mureș!

Galeria Ion Vlasiu

Într-un spaţiu cu o destinaţie special gândită pentru expunere, Galeria Ion Vlasiu cuprinde un număr de aproximativ 50 de lucrări de pictură şi sculptură reprezentând o selecţie ilustrativă din ampla donaţie de 96 lucrări făcută de maestru Muzeului de Artă Mureş. Astfel, constituirea unui spaţiu dedicat exclusiv acesteia vine să recompenseze generosul gest. Demersul recuperator a început în 2011, odată cu deschiderea Galeriei permanente de artă românească modernă, când a fost concepută o sală specială, destinată artiştilor transilvăneni şi, în cadrul acesteia, o secţiune rezervată doar artistului Ion Vlasiu, cuprinzând atât lucrări de sculptură cât şi de pictură. Galeria Ion Vlasiu este de fapt o prelungire a acestui spaţiu, care îşi doreşte să reconstituie şi prin câteva obiecte personale, atmosfera specifică atelierului său de creaţie în care putem intra imaginar printr-o imagine supradimensionată surprinsă la Deda Bistra unde a lucrat o lungă perioadă. Prin lucrări, galeria punctează perioadele esenţiale, de evoluţie ale firului creator.

Personalitatea maestrului Ion Vlasiu, sculptor, pictor şi prozator, personaj complex din galeria artiştilor de seamă, s-a remarcat între studenţii Şcolii de Arte Frumoase din Cluj care au marcat  şi influenţat puternic şi benefic cursul artei româneşti. Creaţia sa demonstrează verva cu care schimbă uneltele de exprimare: dalta, pensula sau peniţa, disponibilitatea sa pentru varietatea temelor şi originalitatea viziunii, demonstrând o deschidere amplă spre multitudinea de forme şi materiale.

Lucrările din colecţia târgumurşeană fac parte în special din perioadele de împlinire a creaţiei, de maturitate deplină şi de sinteză, cum ar fi Somnul ţăranilor, Ileana, În faţa timpului, Paradisul terestru, Pasărea suflet, Maternitate, Pereche, pentru a enumera câteva dintre ele, dar există şi câteva piese extraordinare din perioada de debut: Sulamita şi Autoportret.

 

Galeria Ion Vlasiu este închisă temporar pentru modernizare. Vă mulțumim pentru înțelegere!

_MGpr_0519
_MGpr_0528
_MGpr_0522
_MGpr_0516
_MGpr_0514
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
vlasiu1
vlasiu2