Nights of the Museums
MAY 18, Friday
Palatul Culturii (Piața Victoriei, nr. 1)
Vernisaj expoziție temporară: „Nu mai aveam cuvinte nici idei, stăteam doar și mă minunam”. Arhitectura lui István Medgyaszay
18.00: Holul Palatului Culturii
Expoziție comemorativă István Medgyaszay la 140 de ani de la nașterea sa.
István Medgyaszay (1877–1959) urmărea să contribuie la arhitectura universală prin conceperea arhitecturii naționale maghiare. Pornind de la secessionul vienez, arhitectul a descoperit împletirea structurii cu cea a decorației în arta populară, valorificând ulterior acest principiu și în modelarea structurilor sale din beton armat.
Organizator: Fundația Kós Károly (Budapesta), Muzeul de Arhitectură și Centrul de Documentare și Protejare ai Patrimoniului din Ungaria.
Concert: Contemporanii
19.00: Sala mare
Spectacol de deschidere a evenimentului Noaptea Muzeelor. Dialog intercultural prin prisma poeziei și a muzicii contemporane. Teatrul Yoric – Spectacol cofinanțat de AFCN.
Interpreți: Sebestyén Aba, Cári Tibor.
Intrare cu brățara Noaptea Muzeelor 2018
Atelierul de Prezentare și Muzeul Petry (str. Scăricica nr.1 )
Local Farmers’ Market
8.00-19.00: curtea Petry Bistro – Grill&Wine
Târg de produse sănătoase și locale, colț de fotografiere, street music.
Cină în muzeu
19.00
Descoperiți personal frumusețea muzeului și a depozitului de șuncă! Pe lângă experiența gastronomică deosebită vă oferim o servire specială într-o atmosferă muzeală.
Este necesară înregistrarea prealabilă. Rezervări la: 0725 510 511.
Cină de cult cu muzică live
19.00
Experiență gastronomică deosebită, mâncăruri pregătite în Josper, cină delicioasă într-o atmosferă plăcută cu muzică live. Este necesară înregistrarea prealabilă. Rezervări la: 0725 510 511.
MAY 19, Saturday
Palatul Administrativ (Piața Victoriei, nr. 2)
Vizitarea Turnului Palatului Administrativ
Expoziție de fotografie: Târgu Mureșul la începutul secolului XX
11.00–02.00
Intrarea se face în grupuri de 30 de persoane, la interval de 30 minute. Ultima intrare la ora 01:30. Intrare cu brățara Noaptea Muzeelor 2018
Expoziție de maşini de epocă
15.00-19.00
Expoziție de mașini si motorete de epocă organizată de Classic Car Club Mureș.
Palatul Culturii (Piața Victoriei, nr. 1)
Expoziție temporară: „Nu mai aveam cuvinte nici idei, stăteam doar și mă minunam”. Arhitectura lui István Medgyaszay
11.00–02.00: Holul Palatului Culturii
Expoziție comemorativă István Medgyaszay la 140 de ani de la nașterea sa.
István Medgyaszay (1877–1959) urmărea să contribuie la arhitectura universală prin conceperea arhitecturii naționale maghiare. Pornind de la secessionul vienez, arhitectul a descoperit împletirea structurii cu cea a decorației în arta populară, valorificând ulterior acest principiu și în modelarea structurilor sale din beton armat.
Organizator: Fundația Kós Károly (Budapesta), Muzeul de Arhitectură și Centrul de Documentare și Protejare a Patrimoniului din Ungaria.
Expoziție temporară: Pe insule. Expoziție de fotografie, Bartis Attila
11.00–02.00: Holul Palatului Culturii
Descriere: Attila Bartis s-a născut în 1968 la Târgu-Mureș și a emigrat în Ungaria împreună cu familia, în anul 1984. În prezent este unul dintre cei mai importanți prozatori maghiari contemporani și fotografi profesioniști.
Partener: Asociația Teatrul Spectrum
Atelier: Redescoperirea muzeului prin puzzle
11.00–02.00: aripa dreaptă și stângă, etajele II și III
Muzeul de Artă dorește să aducă publicul mai aproape de înțelegerea lucrărilor expuse prin realizarea unor ateliere de puzzle pe categorii de vârstă și pe grade de dificultate. Aceste puzzle-uri sunt reproduceri ale câtorva dintre cele mai celebre lucrări din Galeriile de artă. Se confruntă jocul de puzzle cu originalul expus.
Atelier: Pictură pe sticlă
11.00–18.00: Sala mică
Se vor oferi imagini-model pentru reconstituire sau, la liberă alegere, copiii vor da frâu liber imaginației, realizând compoziții asemănătoare vitraliilor. Adresabilitate: peste 5 ani.
Atelier: Face painting
11.00–18.00: Sala mică
Atelierul va da ocazia copiilor de a juca diferite roluri cu ajutorul picturilor pe față – animalele favorite, personaje de basm sau eroi îndrăgiți. Fantezia și abilitățile artistice ale echipei organizatoare vor veni în întâmpinarea dorințelor copiilor. Modelele vor fi realizate la cerere sau se vor alege potrivit unor ilustrații (se vor folosi vopsele speciale pentru piele, fără risc pentru sănătate). Adresabilitate: peste 4 ani.
Atelier: Modelaj în lut
11.00–18.00: Sala mică
Temele vor fi liber alese sau vor fi sugerate prin ilustrații, de către echipa organizatoare. Adresabilitate: peste 4 ani.
Atelier: Colaj – măști din carton
11.00–18.00: Sala mică
Temele colajelor vor fi sugerate prin ilustrații de către echipa organizatoare. Se vor realiza colaje care vor reprezenta animale. Adresabilitate: peste 8 ani.
Recital de orgă: Regina instrumentelor
22.00–22.25 și 00.00-00.25: Sala mare
Interpreți: Molnár Tünde, Lőrinczi Lehel.
În program: J. S. Bach Toccata re minor/ d-moll BWV 565, T. Albinoni Adagio, Terényi Ede Palatul Didonei din Cartagina, L. Vierne Carillion de Westminster.
EXPOZIȚII PERMANENTE:
Sala Oglinzilor
11.00–02.00: aripa dreaptă, etaj I
Sala Secession
11.00–02.00: aripa dreaptă, etaj I
Sala Bernády
11.00–02.00: aripa dreaptă, etaj I
Sala Dandea
11.00–02.00: aripa dreaptă, etaj I
Galeria de Artă Românească Modernă
11.00–02.00: aripa dreaptă, etaj III
Galeria de Artă Românească Modernă oferă privitorului, prin cele 106 lucrări reprezentative, o scurtă incursiune în atmosfera artistică românească modernă, marcând etapele evoluţiei sale, începând cu Theodor Aman, continuând cu Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Ion Țuculescu și mulți alții reprezentativi, încheind cu transilvănenii, printre care: Ion Vlasiu, Nagy Imre, Ziffer Sándor, Aurel Ciupe, care conferă culoarea locală şi specificitatea spaţiului intracarpatic.
Galeria de Artă Maghiară Modernă
11.00–02.00: aripa stângă, etaj III
Galeria de Artă Maghiară Modernă găzduieşte lucrările de început ale vechii pinacoteci şi câteva dintre achiziţiile ulterioare realizate de primarul Bernády György. Sinteza expoziţională este o creionare în linii largi a fizionomiei artei maghiare pe parcursul unui secol. De la manifestările biedermeier ale lui Barabás Miklós şi suflul romantic al lui Lotz Károly, trecând prin peisajele barbizoniene ale lui Munkácsy Mihály şi Paál László, continuând cu prospeţimea Şcolii de la Baia Mare, periplul vizual cuprinde vitalismul lui Vaszary János şi clarobscurul puternic personalizat al lui Dosa Géza, încheindu-se cu expresivitatea monumentală a lui Wágner Sandor şi Spányi Béla.
Galeria Donația Elisabeta și Gheorghe David
11.00–02.00: aripa dreaptă, etaj II
Galeria Donația Elisabeta și Gheorghe David s-a format cu o parte relevantă a lucrărilor din cele 150 dăruite de familia de colecționari. Ea este dedicată plasticienilor contemporani notorii, activi în importante centre de cultură românești. Se regăsesc pe simeze nume precum Aurel Ciupe, Teodor Harșia, Alexandru Mohy, Balla Jozsef, Bene Jozsef, Ion Musceleanu, Ion Pacea, Balas Imre, Leon Vreme, Siklodi Tibor, Miron Duca și multe altele sonore. Prin densitatea expunerii pieselor în spațiul restrâns s-a dorit tocmai aducerea unei părți a suflului intim și a ospitalității din casa colecționarilor David.
Galeria Ion Vlasiu
10.00–02.00: aripa dreaptă, etaj III
Galeria Ion Vlasiu cuprinde într-un spaţiu inedit cu aspect de galerie-atelier de artist, un număr de aproximativ 50 de lucrări de pictură şi sculptură reprezentând o selecţie ilustrativă din ampla donaţie de 96 lucrări făcută de maestru Muzeului de Artă Mureş. Obiectele personale sugerează atmosfera de atelier.
Galeria Dósa Géza
11.00–02.00: aripa dreaptă, etaj II
Lucrările din Galeria Dósa Géza oferă spicuiri din creaţia pictorului care face parte din rândul artiştilor târgumureşeni stinşi din viaţă timpuriu, cu un destin zbuciumat. În scurta sa existenţă, de doar 25 de ani, a reuşit să demonstreze o bună parte a adevăratului talent. Mărturie stau studiile, schiţele, compoziţiile şi lucrările sale finite, străduindu-se să fie în consonanţă cu contextul artei moderne a timpului. Aceste lucrări creionează direcţiile cercetărilor sale în spaţiul artistic.
Galeria Art Nouveau, U.A.P.
Expoziția: Ariadnae
18.00-02.00: sediul U.A.P. Târgu-Mureș
Salonul anual de arte textile Ariadnae, aflat la a XXII-a ediție întrunește peste 50 de participanți, artiști plastici profesioniști locali și din țară. Se pot admira lucrări în diferite stiluri, materiale și abordări tematice inedite. Se amestecă tradiţii, culturi şi obiceiuri iar tehnicile vechi stau alături de cele mai noi.
Cetatea Târgu Mureş (Str. Avram Iancu nr. 2)
Expoziția: Tezaure muzeale
11.00-02.00: Muzeul de Istorie și Arheologie, etaj
Expoziţia reflectă activitatea din ultimii ani depusă de Muzeul Județean Mureș, pentru îmbogăţirea patrimoniului său cultural cuprinzând: achiziţii, donații, descărcări arheologice și restaurări. Piesele sunt puse în valoare printr-o expunere inedită.
Expoziție temporară: Sükösd Ferenc (1933-1972)
11.00-02.00: Muzeul de Istorie și Arheologie, etaj
Originar din Târgu-Mureș, artistul Sükösd Ferenc (1933-1972) a studiat la Liceul de Artă din orașul natal, după care şi-a continuat studiile la Institutul de Artă din Cluj-Napoca. Printre mentorii săi s-au aflat Gábor Miklóssy şi Tibor Kádár. Lucrările sale au fost prezentate în numeroase expoziţii din Transilvania şi Budapesta. Între 1960-1972 a fos muzeograf la Muzeul de Artă din Târgu Mureş. Lucrările sale se găsesc în mai multe muzee din Transilvania şi în colecţii private. Omul şi natura, în viziune proprie, sunt principalele surse de inspiraţie.
Expoziție temporară și atelier de pedagogie muzeală: Arheologia în cutie
11.00–18.00: Muzeul de Istorie și Arheologie, etaj
Prin această activitate se dorește valorificarea și promovarea colecțiilor arheologice îmbogățite în urma cercetărilor recente desfășurate în siturile romane și medievale din județul Mureș. În cadrul unor prelegeri susținute de specialiștii muzeului se vor prezenta câte șapte obiecte romane și medievale. Pentru cei mici se vor desfășura activități de pedagogie muzeală legate de piesele expuse.
Partener: Milites Marisensis
Concurs: Arcașul Cetății
9.00–16.00: curtea Cetății
Sunt invitați arcași experimentați si nu numai, să participe la Concursul Arcașul Cetății. Concursul cuprinde două părți, cu începere de la orele 9:30 și 13:30. Cei interesați, adulți și copii, vor avea posibilitatea să încerce tirul cu arcul. Activitatea se va încheia cu festivitatea de premiere.
Informații și înscrieri: Szabó Ádám 0745517744
Organizator: Marosszéki Íjászok Egyesülete
Intrare: ca vizitator gratuit / ca participant la concurs se va percepe taxă de înscriere
Atelier: Școala arheologică
11.00-13.00 și 14.00-17.00: curtea Muzeului de Istorie și Arheologie
În cele două suprafețe amenajate copiii vor căuta, cu ajutorul șpaclului, „artefacte” ascunse în pământ. Aceste artefacte (mărgele, jucării, obiecte de mici dimensiuni) le vor pune în pungi care vor fi etichetate cu locul descoperirii, ziua, suprafața etc., asemănător metodelor folosite pe un șantier arheologic veritabil. „Comorile” astfel recuperate, vor putea fi duse acasă, curățate și păstrate de către fiecare mic arheolog în parte.
Informații și înscrieri: 0745634544, coralia.crisan@gmail.com
Expoziție temporară: Icoane din mozaic. Maxim Viorel
18.00-02.00: Bastionul Mic
Maxim Viorel este pictor de biserici specializat în tehnica mozaicului. Expoziția cuprinde icoane realizate de către ucenicii lui, împreună cu care restaurează Catedrala Ortodoxă din Cluj, pe baza desenelor profesorului lor.
Observații Astronomice: Cerul la Noaptea Muzeelor
20.30–02.00: curtea Cetății
Cei interesați vor avea ocazia să vadă planetele Venus și Jupiter, Luna și mai multe constelații cu ajutorul telescoapelor astronomice.
Partener: Asociația Maghiară Astronomică din Transilvania
Muzeul de Etnografie și Artă Populară (Piața Trandafirilor, nr. 11 )
Expoziţie temporară: Târgurile mureşene şi lumea rurală
11.00–02.00
Expoziţia muzeală reînvie atmosfera târgurilor anuale de altădată, din perioada interbelică, atât a celor din mediul urban cât şi din mediul rural, cu varietatea de produse comercializate şi de manifestări social-culturale specifice. Expoziția a fost realizată în cadrul proiectului cultural finanţat de AFCN, „Târgurile tradiţionale – locuri de schimburi comerciale şi culturale”.
Expoziţie temporară: Casa de paradă la maghiarii și sașii din Podişul Târnavelor
11.00–02.00
Expoziţia etnografică prezintă, în două încăperi, amenajarea unor interioare ţărăneşti, maghiare şi săsești. Acestea, prin nucleele lor expoziţionale, surprind organizarea interiorului camerei frumoase (casa dinainte) din casa țărănească: mobilierul pictat sau vopsit, utilizat în trecut, obiectele decorative care cuprind textile de interior şi ceramică, ornamentate cu motive tradiţionale diferite, icoane, fotografii cu subiect etnografic, port popular, alte obiecte specifice.
Expoziție temporară: Prezentarea rezultatelor proiectului cultural „Mureşeni în tranşeele Marelui Război”
11.00–02.00
Proiectul a fost derulat de Muzeul Județean Mureș, în 2017, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și cofinanțat de Consiliul Județean Mureș.
Expoziție de pictură: Jurnal de Artă în tranşeele Primului Război Mondial
11.00–02.00
Expoziția cuprinde lucrări realizate de artiști mureșeni, membri ai Asociației Artiștilor Plastici Mureș și ai Uniunii Artiștilor Plastici filiala Târgu – Mureș. Lucrările au fost realizate în tabăra de creație 2017, organizată la Sovata de către Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș. Coordonator: prof. Călin Bogătean.
Expoziție de pictură: Identitate Emoțională
11.00-02.00
Expoziția cuprinde lucrări de inspirație folclorică românească, reflectând stări ale existenței (naștere, viață, moarte), stări emoționale și de război. Coordonatori: Vlad Borza si Oana Merdariu, 4Everfilms Production.
În timpul concertelor expozițiile vor fi închise. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Atelier: Poşta pe front, transcrieri de scrisori din perioada războiului
11.00–14.00
Participanții la ateliere vor transcrie scrisori și cărți poștale din Primul Război Mondial, din arhiva documentară a muzeului.
Atelier: Confecţionarea unor elemente de port popular
11.00-14.00
Se va prezenta costumul de căluşar purtat de participanţii din Bobohalma la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia. În cadrul atelierului se vor confecţiona piese specifice portului de căluşar: zurgălăi.
Atelier: Punct de spital militar, acordarea primului ajutor
14.00-17.00
Publicul se va familiarizarea cu informații privind: rolul unui spital militar și al Crucii Roșii, inclusiv din Târgu Mureș, în timpul Primului Război Mondial; instrumentarul medical folosit; tratamente aplicate pentru diferite răni și boli; acordarea primului ajutor în timp de pace și situații conflictuale de război.
Atelier: Uniforme și recuzită militară din Primul Război Mondial
14.00-17.00
Participanții se vor familiariza după desene, planşe, machete cu diferite tipuri de uniformă militară din Marele Război, cu însemnele categoriilor de arme și ale specialităților militare. Se vor realiza prin desen, grafică, pictură, decupaje și montaje, reproduceri de epoleți cu grade, petliţe, bonete și caschete.
Copiii participanți vor putea folosi şi cărți de joc având imprimate imagini cu uniformele militare purtate în Marele Război pentru învățarea tipurilor de uniforme din diferite corpuri de armată.
Atelier Foto: Moda în perioada premergătoare Marelui Război
14.00-17.00
Publicul participant va putea viziona un film scurt reprezentând o paradă de modă din 1917 şi filmări realizate în perioada 1914 -1918, vizionări din care îşi va putea da seama de modul cum arăta costumul din perioada respectivă. De asemenea vom prezenta şi imagini cu tendinţele modei din Primul Război Mondial precum şi câteva replici ale costumelor din acea perioadă.
Atelier și expoziție de creație digitală
11.00-17.00
Un workshop creativ pentru copii pe tema Centenarului României. Coordonatori: Vlad Borza si Oana Merdariu, 4Everfilms Production.
Atelier: Modelaj
14.00-17.00
Cuprinde activități de teorie, sculptură și modelaj în lut, ale diferitelor elemente specifice războiului. Coordonator: prof. Gheorghe Pop.
Ghidaj: Treci o clipă pe la Toldalagi
17.00-19.00
Ghidaj tematic realizat de elevii Liceului Teoretic Bolyai Farkas, în Palatul Toldalagi.
Concert de cântece de cătănie
19.00-21.00
Se vor audia cântece specifice din folclorul de tabără (cântece de cătănie), interpretate de artiști mureșeni. Publicul va fi sensibilizat cu acest gen muzical care transmite atitudini, stări de sensibilitate, tristețe, dor și înstrăinare, dar și speranțe-trăiri specifice perioadei războiului.
Colaboratori: Catedra de Pregătire Medico-Militară, U.M.F. Târgu-Mureş, Facultatea de Medicină Militară, Garnizoana Târgu-Mureş, Ansamblul Artistic Mureşul, Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, Şcoala de Artă Tîrgu-Mureș și 4Everfilms Production.
Muzeul de Ştiinţele Naturii (Str. Horea nr. 24)
Expoziție: Expoziția de bază a Muzeului de Științele Naturii
9.00-02.00: Clădirea principală
Expozița este structurată pe următoarele sectoare tematice: bogății ale subsolului (minerale și roci), paleontologie, flora și fauna județului Mureș, ocrotirea naturii și a mediului înconjurător. În expoziție tronează unul dintre cele mai frumoase trofee de cerb carpatin din lume. Nici diorama de mari dimensiuni, în care sunt prezentate patru ecosisteme naturale, care îmbracă aspectele celor patru anotimpuri, nu este mai prejos. Adresabilitate: public de toate vârstele.
Mini-Expoziția temporară: „Exponatul lunii mai” – barza albă
9.00-02.00: Clădirea principală
Proiectul „Exponatul lunii” își propune vizualizarea patrimoniului muzeal conservat în depozitele științifice ale Muzeului de Științele Naturii, printr-o diversificare a ofertei pentru public. Exponatul lunii mai 2018 este barza albă, o pasăre migratoare, vestitor al primăverii. Piesa expusă este un exemplar mascul, naturalizat, care a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1967.
Atelier de pedagogie muzeală: „Barza albă”
13.00–17.00: Clădirea secundară
Cunoaşterea şi „confecţionarea” unei păsări picioroange (barza albă).
Anul 2018 este anul păsărilor. Potrivit statisticilor, mai mult de 40% dintre speciile de păsări migratoare se află în declin și peste 200 dintre acestea se află pe lista celor amenințate cu dispariția, iar conservarea acestora începe cu responsabilizarea (SOR). În acest sens, participanţii la atelier îşi vor îmbogăţi cunoştinţele despre această pasăre migratoare care s-a apropiat cel mai mult de om, vor înţelege mai bine ce înseamnă conservarea acesteia şi motivele pentru care trebuie protejată şi îşi vor folosi imaginaţia şi îndemânarea pentru a confecţiona replici ale berzei, din diferite materiale. Grupe de vârstă: 4 – 11 ani.
Proiectul „Minerale, roci, fosile – abordare educativă pluridisciplinară”
19.00-22.00: Clădirea principală
Va fi prezentată publicului o miniexpoziție de minerale, roci și fosile – colectate de către elevi, se vor face observații microscopice (la stereomicroscop) pe eșantioane de minerale, roci, fosile și nisipuri, sub îndrumarea grupului de profesori și elevi de la Școala Gimnazială „Florea Bogdan” din Reghin.
Program este finanțat de Fondul Științescu și Fundația Comunitară Mureș. Colaborator: Școala Gimnazială „Florea Bogdan” din Reghin.
Parcul Arheologic de la Călugăreni
Expoziție permanentă: „TIME BOX”
11.00–24.00: Parcul Arheologic de la Călugăreni
În 2016 au fost vernisate pavilioanele expoziționale „TIME BOX”. Scopul principal a fost acela de a crea un spațiu neconvențional care să reprezinte un reper arhitectonic în peisajul rural actual, precum și un simbol al parcului arheologic. Expozițiile din cele două pavilioane, dedicate castrului auxiliar, respectiv băilor romane, oferă vizitatorilor posibilitatea de a se familiariza cu diferite aspecte legate de cotidianul roman, civil și militar, prezentând, în același timp, informații relevante referitoare la cercetările arheologice desfășurate aici. Intrare liberă
Turnul Franciscan (Piața Trandafirilor)
Vizitarea Turnului Franciscan și Expoziție de fotografii
12.00–13.00: Turnul franciscan
Biserica Franciscanilor a fost un lăcaș de cult romano-catolic din Târgu-Mureș, cu hramul Sfântul Emeric. Biserica a fost demolată în 1971, odată cu începerea lucrărilor la clădirea Teatrului Național. Din Mănăstirea Franciscanilor din Centru a fost păstrat doar turnul baroc sub care se află intrarea în cavoul călugărilor. Se vor expune fotografii în Turnul Franciscan cavoul nefiind deschis pentru public. Parteneri/organizatori: Echipa ”SZEM” din cadrul proiectului ”Paznicii Patrimoniului” și Asociația Culturală Armeano-Maghiară. Intrare liberă
Biserica Minoriților (Str. Köteles Sámuel nr. 4)
Vizitarea cavoului călugărilor
15.00–16.00
Biserica Minoriților este un lăcaș de cult romano-catolic construit la începutul secolului al XVIII-lea de către minoriți, în stilul barocului puritan, pe strada Köteles Sámuel. Edificiul îl are drept patron pe sfântul Anton de Padova și deservește Parohia Studenților. Sub biserică se găsește cavoul călugărilor.
Parteneri/organizatori: Echipa ”SZEM” din cadrul proiectului ”Paznicii Patrimoniului” și Asociația Culturală Armeano-Maghiară. Intrare liberă
Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” (Piața Trandafirilor nr. 61)
Vizitarea Cavoului
20.00-21.00
Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” din Târgu-Mureș este un lăcaș de cult romano-catolic construit în stilul baroc austriac, la începutul secolului al XVIII-lea de către iezuiți, în centrul orașului Târgu-Mureș. În cripta subterană au fost înmormântate personalităţi importante ale comunităţii catolice locale. Intrare liberă
Grădina Zoologică (Platoul Cornești, str. Verii nr. 57)
Vizitare Grădina Zoologică
19.00–23.00
Atelier: Mesaje secrete pentru regele animalelor
19:00 – Vizitatorii sunt rugați să aducă mesaje parfumate, care vor fi transmise regelui animalelor de către îngrijitorii lui.
Atelier: ZOO C.S.I. – În căutarea comorii pe tărâmul animalelor
20:00-22:00
Atelier: Proba curajului
22:00
Atelier: Bandiți în întuneric
23:00 – Adresabilitate: copii peste 10 ani.
Intrare cu brățara Noaptea Muzeelor 2018
Biblioteca Teleki-Bolyai (Str. Bolyai nr. 17)
Expoziție: Blazoane mortuare
10.00-13.00 și 18.00-02.00
Biblioteca Teleki– Bolyai deține 35 de blazoane mortuare realizate în secolele XVIII-XX. Documentele folosite ca elemente vizuale ale înmormântărilor evocă memoria unor aristocrați transilvăneni de seamă. Prin expunerea acestor surse, oferim o introspecție în genul studiat.
18.30: ghidaj în limba română, curator Weisz Szidónia.
Atelier: Creează-ţi un blazon!
11.00–13.00
Te interesează simbolurile? Vrei să ai unul propriu? Te aşteptăm la activitatea de pedagogie muzeală a Bibliotecii Teleki–Bolyai, unde îți poți colora, desena, alcătui propriul blazon conform fanteziei tale.
Raftul de la Biblioteca Teleki
18.00–02.00
Librăria online Omnis Libri s-a alăturat cu idei proaspete și cărți noi proiectului Raftul deschis la Biblioteca Teleki. Aduceți o carte pentru raft și luați cartea care vă așteaptă sub arcadele Bibliotecii Teleki!
Partener: librăria online Omnis Libri
Expoziţii: Reforma în secolul XVI
18.00–02.00: Sala Teleki și Sala de Expoziții temporare
Expoziţia permanentă prezintă una dintre cele mai bogate colecţii de carte veche din Transilvania, iar cea temporară povestește despre evoluția Reformei în secolul al XVI-lea.
Muzeul Bolyai
18.00–02.00: parter
Muzeul Bolyai prezintă viaţa şi activitatea lui Bolyai Farkas şi Bolyai János, renumiţii savanţi şi matematicieni ai orașului Târgu-Mureş.
Teatrul Național din Târgu Mureș (Piața Teatrului nr.1)
Vizitarea Culiselor
15.30-16.20, 17.00-17.50, 21.00-21.50
Ghidaj în limba română
16.00-16.50, 18.00-18.50, 22.00-22.50
Ghidaj în limba maghiară
Pornire: intrarea principală a Teatrului
Înscrieri: pr.office@teatrunational.ro, Facebook -> @tntgm, tel. 0365 806 862.
Spectacol: Frivolitatea nudă a sufletului
17.00-18.00: Sala Parking
Monodramă bazată pe jurnalul lui Miklós Gábor, regizor: Áron Beczásy.
Spectacolul Companiei Tompa Miklós, jucat în limba maghiară, cu supratitrare în limba română.
18.00-19.00: discuție despre spectacol, în limba maghiară.
Intrare: cu brățara Noaptea Muzeelor 2018, prețul biletului este 1 leu.
Spectacol: Împăratul muștelor de William Golding – Nigel Williams
19.00-20.45: Sala mare
Joc de supraviețuire, spectacol pentru tineret, regizor: György Vidovszky.
Spectacolul Companiei Tompa Miklós, jucat în limba maghiară, cu supratitrare în limba română.
21.00-22.00: discuție despre spectacol, în limba maghiară.
Intrare: cu brățara Noaptea Muzeelor 2018, prețul biletului este 1 leu.
Spectacol: În Trafic – de Alina Nelega
19.30-20.50: Sala mică
Dramaturgie contemporană.
Spectacolul Companiei Liviu Rebreanu, jucat în limba română, cu supratitrare în limba maghiară.
21.00-22.00: discuție despre spectacol.
Intrare: cu brățara Noaptea Muzeelor 2018, prețul biletului este 1 leu.
Exerciții interactive de improvizație
22.00-23.30: Sala mare, scenă
Exerciții interactive de improvizație cu actorii.
Înscrieri: pr.office@teatrunational.ro, Facebook -> @tntgm, tel. 0365 806 862.
Chill Zone
15.00-19.00 și 21.00-00.00: Curtea interioară
16.00: jocuri de societate, powered by Jatszma.ro
22.00: spectacolul echipei „REGHINACTORII” – Teatrul vine mai aproape!
Intrare liberă
Atelierul de Prezentare și Muzeul Petry (Str. Scăricica nr.1)
Atelier interactiv: Micii bucătari
10:00 – 14:00
Program interactiv pentru copii în Atelierul de Prezentare și Muzeul Petry premiat la Hungarian Quality Product Award în anul 2017. Timp de o oră copiii pot experimenta tehnici de prelucrare a cărnii.
Număr participanți: 8-12 copii/grup.
Înscrierea prealabilă este necesară la numărul de telefon: 0734 730 371.
Adresabilitate: copii cu vârsta între 6-14 ani.
Ghidaj în muzeul industriei cărnii
12:00–16:00
Ghidaj turistic în Atelierul de Prezentare premiat la Hungarian Quality Product Award în anul 2017 unde vizitatorii obțin informații detaliate asupra istoriei familiei Petry și despre prelucrarea cărnii.
Cină în muzeu
19.00
Descoperiți personal frumusețea muzeului și a depozitului de șuncă! Pe lângă experiența gastronomică deosebită vă oferim o servire specială într-o atmosferă muzeală.
Nr. participanți: 8-10 persoane.
Este necesară înregistrarea prealabilă. Rezervări la: 0725 510 511.
Casa Bernády (Str. Horea, nr. 6 )
Expoziție colectivă: Breasla Barabás Miklós
9:00-24:00 Galeria de la parter
Sunt prezenți 30 de expozanți din județul Mureș: pictori, textiliști, graficieni, sculptori și ceramiști.
Expoziție de fotografie: Magdó István
9:00-24:00 Galeria de la mansardă
Expoziția prezintă creații fotografice ale artistului Magdó István, vicepreședintele Federației Mondiale a Fotografilor Maghiari. Intrare liberă
Muzeul Casa apei (Str. Verii, nr. 44)
Vizitare și ghidaj
11.00-02.00
Casa Apei din Târgu-Mureş, dedicată reţelelor de apă-canal, este printre puţinele din România şi din lume. Pe lângă abordarea tehnico-istorică, aceasta promovează, sub deviza “Drumul spre civilizaţie”, importanţa vitală a apei pentru dezvoltarea comunităţilor sub toate aspectele. Pe lângă clădirile în sine, pot fi admirate numeroase exponate: pompe, ţevi, unelte, agregate, aparate hidrotehnice de măsură, capace de canal, fotografii, hărţi, proiecte etc., atât în interior, cât şi în grădina exterioară, amenajată sub forma unui parc. Intrare liberă
Ansamblul Artistic Mureșul (Bulevardul 1848 nr. 47 )
Expoziție de Port popular
11:00-24:00: Hol
Expoziția prezintă bogăția, diversitatea și frumusețea costumelor populare din România, aparținând diverselor etnii care trăiesc în țara noastră. Intrare liberă
Teatrul Studio (Str. Köteles Sámuel nr. 6)
Spectacol: Chip de foc
21.30: Sala mare
Povestea brutală are în centru dorința noii generații de a se desprinde de trecut. Spectacol supratitrat în limba română. Rezervări: reservr.net/u/Stúdió-Színház. Intrare cu brățara Noaptea Muzeelor 2018, pe baza rezervării prealabile.
Camera K’ARTE (Str. George Enescu nr. 2)
Expoziție Video: Abandoned Places (2018)
12.00-24.00
Filmul prezintă mai multe locuri în care viața a fost înlocuită de ruină și abandon: o Transilvanie post-apocaliptică. Regizorul József László cu studii la Facultatea de film din cadrul Universității Sapientia din Cluj, a regizat mai multe scurtmetraje, dar cel mai important film al său e Human Places ce prezintă orașul Târgu-Mureș și pe locuitorii acestuia. Intrare liberă
MAY 20, Sunday
Expozițiile Muzeului Județean Mureș: 09.00–13.00
Palatul Culturii: 9.00–16.00
Starts at: 2018-05-18 08:00
End at: 2018-05-20 16:00