Üdvözöljük a marosvásárhelyi Kultúrpalota honlapján!

Múzeumok Éjszakája – program

 

MÁJUS 18., péntek

 

KULTÚRPALOTA (Győzelem tér 1.)

Kiállításmegnyitó:„Se szavam, se gondolatom: csak néztem és gyönyörködtem” Medgyaszay István építőművészete – időszaki kiállítás
18.00
Előcsarnok

Emlékkiállítás Medgyaszay István születésének 140. évfordulója alkalmából. Medgyaszay István (1877–1959) az egyetemes építészethez való hozzájárulást a magyar nemzeti építészet megteremtésében látta. A bécsi szecesszióból induló építész a népművészetben felfedezi a konstrukció és a díszítés összetartozását, mely elvet a vasbetonszerkezetek formálásánál is felhasznál.

Szervező: Kós Károly Alapítvány (Budapest), Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ

Koncert: KOR-TÁRSAK

19.00: Nagyterem

A Múzeumok Éjszakája megnyitó ünnepsége. Kultúraközi párbeszéd a kortárs zene és vers együtteséből. A koncert szervezője a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, a programot a Román Nemzeti Kulturális Alap Támogatja.

Fellépnek: Sebestyén Aba, Cári Tibor

Belépés karszalaggal

 

 

PETRY Látványműhely és Múzeum (Rákóczi lépcső 1.)

Local Farmers’ Market

8.00-19.00 Petry Bistro – Grill&Wine udvara

Egészséges, helyi termékek és az évszaknak megfelelő különlegességek. A helyi termelők vásárán utcazenészek biztosítják a jó hangulatot.

Vacsora a múzeumban

19.00

Fedezze fel a Sonkatrezor – Hentes múzeumot! Az ínyenc gasztronómiai fogások elfogyasztása mellett a vacsoravendégeknek igazi múzeumi élményben és kiszolgálásban lesz részük. Előzetes bejelentkezés szükséges, asztalfoglalás: 0725 510 511

Kultvacsora élőzenével

19.00

Ínyenc gasztronómiai fogások, Josper-ben készült finomságok elfogyasztása kellemes környezetben, élőzenei aláfestéssel. Előzetes bejelentkezés szükséges, asztalfoglalás: 0725 510 511

 

MÁJUS 19., szombat

 

KÖZIGAZGATÁSI PALOTA (Győzelem tér 2.)

A közigazgatási palota tornyának látogatása

Fényképkiállítás: Marosvásárhely a XX. század elején

11.00–02.00

Belépés csoportosan, legtöbb 30 személy, 30 percenként. Utolsó látogató záróra előtt 30 perccel.

belépés karszalaggal

Veterán járművek kiállítás

15.00-19.00

Retró autók és motorbiciklik kiállítása a Classic Car Club Mureș szervezésében

 

KULTÚRPALOTA (Győzelem tér 1.)

Időszaki kiállítás: „Se szavam, se gondolatom: csak néztem és gyönyörködtem” Medgyaszay István építőművészete – időszakos kiállítás
11.00–02.00:  
előcsarnok

Emlékkiállítás Medgyaszay István születésének 140. évfordulója alkalmából. Medgyaszay István (1877–1959) az egyetemes építészethez való hozzájárulást a magyar nemzeti építészet megteremtésében látta. A bécsi szecesszióból induló építész a népművészetben felfedezi a konstrukció és a díszítés összetartozását, mely elvet a vasbetonszerkezetek formálásánál is felhasznál.

Szervező: Kós Károly Alapítvány (Budapest), Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ

Időszaki kiállítás: Szigeteken – Bartis Attila fényképkiállítása

11.00–02.00: jobb szárny, II. emelet

Bartis Attila 1968-ban született Marosvásárhelyen és 1984-ben költözött családjával Magyarországra. Mára az egyik legfontosabb magyar író, hivatásos fotográfus és színházi rendező. A fotók 2014 és 2017 között – javarészt Jáván, Yogyakarta környékén készültek.

Partner: Spektrum Színház és a Hagyományok Háza

Múzeumpedagógiai műhely: A múzeum felfedezése puzzle segítségével

11.00–02.00: jobb és bal szárny, II., III. emelet

A Szépművészeti Múzeum puzzle-műhelyek révén szeretné közelebb vinni a látogatókat a műalkotások megértéséhez. A korcsoportok és nehézségi fokok szerint megoszló puzzle-ek a múzeum két galériájában kiállított legjelentősebb műalkotások reprodukciói.

Múzeumpedagógiai műhely: Üvegfestés

11.00–18.00: Kisterem

Az üvegfestő műhely a gyerekek türelmét és kreativitását teszi próbára. A résztvevők rekonstruálható képi modellek közül válogathatnak, vagy szabadon engedve fantáziájukat, a palota üvegablakaihoz hasonló kompozíciókat állíthatnak össze. Ajánlott korosztály: 5 éves kor felett.

Arcfestés

11.00–18.00: Kisterem

A gyerekek különféle szerepeket játszhatnak el az arcfestés segítségével – kedvenc állataikat, mesebeli figuráikat, vagy  szuperhőseiket. A szervezők fantáziája és művészi képessége segítséget nyújt a gyerekek kívánságainak teljesítésében (az arcfestés során bőrbarát festékanyagokat használunk, amelyek nem jelentenek veszélyt egészségükre).

Ajánlott korosztály: 4 éves kor felett.

Múzeumpedagógiai műhely: Agyagmodellezés

11.00–18.00: Kisterem

A műhely a gyerekek kreativitásának fejlesztésére, és játékra is lehetőséget kínál, egy szabadon választott témában.

Ajánlott korosztály: 4 éves kor felett.

Múzeumpedagógiai műhely: Maszkok

11.00–18.00: Kisterem

A kollázsműhelyen a gyerekek adott téma alapján állatalakokat ragasztanak. A műhely révén fejleszthetik motorikus készségüket és kreativitásukat.

Ajánlott korosztály: 8 éves kor felett.

Orgona hangverseny: A hangszerek királynője

22.00–22.25 és 00.00-00.25: Nagyterem

Fellépő orgonaművészek: Molnár Tünde, Lőrinczi Lehel (III.e.h.)

Műsoron: J. S. Bach Toccata re minor/ d-moll BWV 565, T. Albinoni Adagio, Terényi Ede Dido királynő palotája Karthagóban, L. Vierne Carillion de Westminster

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK:

Tükörterem

11.00–02.00: jobb szárny, I. emelet

Szecessziós kiállítás

11.00–02.00: jobb szárny, I. emelet

Dr. Bernády György Emlékszoba

11.00–02.00: jobb szárny, I. emelet

Emil Dandea Emlékszoba

11.00–02.00: jobb szárny, I. emelet

Modern Román Művészeti Galéria

11.00–02.00: jobb szárny, III. emelet

A Modern Román Művészeti Galéria 120, a múzeum anyagából kiválogatott festészeti és szobrászati alkotást foglal magába. Ezek áttekintést nyújtanak a hazai modern festészet és szobrászat fejlődéséről, és annak összecsengéseiről az európai művészeti törekvésekkel.

Modern Magyar Művészeti Galéria

11.00–02.00: bal szárny, III. emelet

A kibővített Modern Magyar Művészeti Galéria helyet ad a régi képtár kezdeti műveinek és néhány később megvásárolt műalkotásnak. Ez az átfogó kiállítás nagy vonalakban vázolja a magyar művészet arculatát egy évszázadra kiterjedően. Ez az a kor amelyre a különböző irányzatok pezsgő sokfélesége jellemző, ahogy azok megnyilvánultak a XIX. században. A Barabás Miklós biedermeier megnyilvánulásaitól Lotz Károly romantikus hangulatáig, áttérve Munkácsi Mihály és Paál László barbizoni tájaira, folytatva a Ferenczy Károly vagy Réti István által hozott Nagybányai Iskola frisseségével; ugyanakkor ez a körkép magába foglalja Vaszary János életszerűségét, Dósa Géza erősen személyesített fényárnyék hatásait és bezárul Wágner Sándor, valamint Spányi Béla monumentális kifejezőerejével.

David Elisabeta és Gheorghe Galéria

11.00–02.00: bal szárny, III. emelet

A David Elisabeta és Gheorghe Galéria jelentős része a műgyűjtő család adományaiból származik, amelyet három ízben ajánlottak fel a múzeum számára: 1984-ben, 2006-ban és 2007-ben. A tárlat tisztelgés a romániai kulturális központokban dolgozó művészek előtt: számos neves romániai kortárs festőművész értékes munkáját tárja a látogatók elé.

Vlasiu Ion Művészeti Galéria

11.00–02.00: jobb szárny, III. emelet

A Vlasiu Ion Galéria új helyszínen mutatja be a művész 50 festészeti és szobrászati alkotását, amely reprezentatív válogatása azon munkáknak, amelyeket a szobrász, festőművész és író Ion Vlasiu adományozott a Művészeti Múzeumnak. A galéria az alkotó műhelyének hangulatát idézi, így a tárlatot a kiállított műalkotásain túl személyes tárgyai egészítik ki.

Dósa Géza Művészeti Galéria

11.00–02.00: jobb szárny, II. emelet

A Dósa Géza galéria több mint 30 alkotást foglal magában. Az újonnan kialakított helyiség speciálisan felszerelt, színvilágban és elrendezésben korszerű, sajátos jellegét a többségben lévő grafikák kölcsönzik. Ezek az alkotások műtárgyvásárlásból és adományokból származnak. Dósa Géza a korán elhunyt marosvásárhelyi művészek sorába tartozik, biográfiája egy viharos sorsú, virágkorában kettétört életutat tár elénk. De rövidre szabott, 25 évnyi életideje alatt sikerült kibontakoztatnia igazi tehetségének java részét. Tanúbizonyságok erre a korszak modern művészeti törekvéseivel összhangban lévő tanulmányai, vázlatai, kompozíciói, valamint a ceruzával, tussal, lavírozva vagy olajjal készült alkotásai.

Art Nouveau Galéria, UAP

Ariadne kiállítás

18.00-02.00 a Romániai Képzőművészek Szövetségének terme

A textilművészek XXII-ik szalonján több mint 50 marosvásárhelyi és romániai képzőművész alkotását tekinthetik meg. A kiállított alkotások különféle anyagok felhasználásával készültek, más és más stílusban és tematikus feldolgozásban. Belépés ingyenes

 

Marosvásárhelyi VÁR (Avram Iancu u. 2.)

Kiállítás: Múzeumi kincsek

11.00-02.00: Történeti és Régészeti Múzeum, emelet

A Múzeum hét éves tevékenységéből nyújt betekintést a kiállítás, bemutatva a restaurálás, régészeti feltárások és műtárgy beszerzés folyamatait, mindazt a munkát, amelyet a kulturális javak gyűjtésére és megőrzésére fordít a múzeum, majd egy-egy tárlat során ezeket a látogatók számára is elérhetővé teszi.

Időszaki kiállítás: Sükösd Ferenc (1933-1972)

11.00-02.00: Történeti és Régészeti Múzeum, emelet
Tanulmányait 1949-1953-ig Marosvásárhelyen, a Zene- és Képzőművészeti Líceumban, majd 1953-1959-ig Kolozsváron, a Képzőművészeti Főiskolán folytatta. Tanárai Miklóssy Gábor és Kádár Tibor voltak. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt Erdélyben és Budapesten. 1960-1972 között a marosvásárhelyi képtár muzeológusa és tárlatvezetője volt. 1986-ban Marosvásárhelyen emlékkiállítást rendeztek képeiből. Műveit több erdélyi múzeumban és magángyűjteményben őrzik. Sükösd Ferenc alkotásain jól tetten érhető a kísérletező hajlam, amellyel kedvenc tematikáihoz közelít, ugyanakkor soha nem feledkezik meg a gyökerekről. A sóvidéki táj és az ember számára mindvégig meghatározó ihletforrásnak bizonyult.

Időszaki kiállítás és múzeumpedagógiai foglalkozás: Doboznyi régészet

11.00–18.00 /  Történeti és Régészeti Múzeum

A tevékenység célja a régészeti gyűjtemény népszerűsítése, mely a közelmúltban a Maros megye területén található római és középkori lelőhelyeken folytatott feltárások nyomán számos értékes lelettel gyarapodott. A múzeum szakemberei hét-hét római és középkori tárgyat fognak ismertetni egy-egy rövid előadás keretében. A gyerekek a kiállított tárgyakhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt.

Partner: Milites Marisensis Egyesület

Verseny: A vár legjobb íjásza

9.00–16.00: a vár udvarán

Hagyományőrző íjászoknak hirdet versenyt a Marosszéki Íjászok Egyesülete a marosvásárhelyi várba. A verseny 9.30-tól rajtol. Körülbelül 13 órától kerül sor az ebédre, melyet minden íjásznak biztosítunk, majd 13:30-tól a verseny második része következik. A verseny a díjkiosztó gálával zárul. Napközben a közönség is kipróbálhatja az íjászatot. Bejelentkezés, további információ: Szabó Ádám – 0745517744

Szervező: Marosszéki Íjászok Egyesülete
Belépés: látogatóknak ingyenes / a versenyzők jelentkezési díjat kell fizessenek

Régészeti iskola

11.00-13.00 és 14.00-17.00  a Történeti és Régészeti Múzeum udvara

Bejelentkezés:  coralia.crisan@gmail.com vagy  0745634544

Mozaik ikon kiállítás

18.00-02.00: Kisbástya

Maxim Viorel képzőművész a mozaik technika mestere. A kiállításon olyan mozaik technikával készült ikonokat, szentképeket tekinthetnek meg, amelyeket a mester rajzai alapján készítettek inasai, akikkel a kolozsvári Ortodox katedrális restaurálásán dolgoznak.

Partner: Romániai Képzőművészeti Unió (UAP)

Csillagászati megfigyelés: Az égbolt a Múzeumok éjszakáján

20.30–02.00 a Történeti és régészeti múzeum belső udvarán

Az érdeklődők csillagászati teleszkópon keresztül figyelhetik meg a Vénusz, Jupiter bolygókat, a Holdat és más csillagokat.

Partner: Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület

 

NÉPRAJZI és NÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM (Rózsák tere 11.)

Kiállítás: Maros megyei vásárok és falvak világa
11.00–02.00
A kiállítás azt a célt tűzte ki, hogy a 20. század elejétől napjainkig a falu és a város, valamint a megye egyes néprajzi tájegységeinek lakói között a vásárok és a piacok révén létrejött kulturális és gazdasági cserét szemléltesse, bemutassa. A kiállítás a Román Nemzeti Kulturális Alap által támogatott „A hagyományos vásár – a javak és kultúra cseréjének helyszíne” című projekt keretén belül valósult meg.

Kiállítás: Hagyományos Küküllő menti szobabelsők

11.00–02.00

Az időszakos kiállítás két paraszti enteriőrt mutat be: egy hagyományos szász és egy magyar (székely) helyiséget. Mindkét helyiség a tiszta szobák szerkezetét, valamint a tárgyhasználatot szemlélteti. A tárlat viseletek, textíliák, fényképek és díszítőkerámiák szobákban elfoglalt helyét és sajátosságait ragadja meg.

Időszaki kiállítás: A  „Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban” című projekt eredményeinek bemutatása
11.00–02.00
A Maros Megyei Múzeum 2017-ben zajló projektje, melyet a Román Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Maros Megyei Tanács támogatta.

Időszaki kiállítás: „Képzőművészeti napló az első világháború lövészárkaiból”
11.00–02.00
Az érdeklődök a Maros Megyei Képzőművészek Egyesülete tagjainak alkotótáborban született munkáit tekinthetik meg. A tábort 2017-ben a Hagyományos Kultúra és Művészeti Oktatás Maros Megyei Központja szervezte, koordinátora Călin Bogătean.

Festészeti kiállítás „Érzelmi indentitás”
11.00-02.00
A kiállított munkák különböző román népi elemeket foglalnak magukba, ugyanakkor létérzést (születés, élet és halál), háborús hangulatokat közvetítenek.
Koordinátor: Vlad Borza és Oana Merdariu, 4Everfilms Production

A koncertek ideje alatt a kiállítások zárva tartanak. Megértésüket köszönjük.

Múzeumpedagógiai műhely: Posta a fronton, levelek átírása a háború idejéből
11.00–14.00
A résztvevők levelezőlapokat másolhatnak át a múzeum archívumából, ezáltal pedig megismerhetik a korabeli  kézírásokat, szóhasználatokat, fordulatokat és írásjegyeket.

Múzeumpedagógiai műhely: A căluşar táncosok viseleti elemeinek elkészítése
11.00–14.00
A gyerekek elkészíthetik 1918. december 1-én, a nagy egyesülés ünnepe alkalmából, a Gyulafehérvárra delegált bábahalmi căluşar táncosok viseletének különböző tartozékait: zörgőket, bojtokat.

Múzeumpedagógiai műhely: Katonai kórház, elsősegélynyújtás
14.00-17.00
A közönség megismerheti a kórház és a Vöröskereszt szerepét a háború alatt, az orvosi műszereket, különböző gyógymódokat és kezeléseket, az elsősegély nyújtását háborús és békeidőkben.

Múzeumpedagógiai műhely: Egyenruha és tartozékok az első világháborúból
14.00-17.00
Az érdeklődök megismerhetik az első világháború egyenruháit, a rendfokozati jelzéseket. Ezeket elkészíthetik rajzok alapján, rekonstruálhatják a különböző tartozékokat, valamint kártyajátékok által ismerhetik fel a különböző katonai ruházatokat.

Fotóműhely: A nagy háborút megelőző időszak öltözködési kultúrája
14.00-17.00
A résztvevők megtekinthetnek egy 1917-es divatbemutatóról készült rövid filmet, valamint néhány 1914-1918 között készült felvételt. Fényképek alapján ismertetjük az ebben az időszakban elterjedt irányzatokat, valamint néhány ruhanemű reprodukcióját is bemutatjuk.

Digitális alkotóműhely és kiállítás
14.00-17.00
Workshop gyerekeknek Románia centenáriumának témájában.
Koordinátor: Vlad Borza és Oana Merdariu, 4Everfilms Production

Múzeumpedagógiai műhely: Agyagmodellezés
14.00-17.00
A foglalkozás során  a résztvevők megtapasztalhatják az agyag tulajdonságait, kezelhetőségét, megdolgozhatóságát és formálását, elsajátíthatják a szobrászati alapokat.
Koordinátor: Gheorghe Pop, tanár

Idegenvezetés: „Told a képed a Toldalagihoz”
17.00-19.00
Tematikus séta a Toldalagi palota épületében, melyet a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai vezetnek.

Katonadalok. Koncert
19.00-21.00
A közönség megismerheti a háborús irodalom e műfját, Maros megyei folklórénekesek előadásában. A dalok harcias, búcsúztató, sorozó, vidám-mulató, szerelmes, vallásos stb. tartalmakat elevenítenek fel.

Partnerek: MOGYE, Katonaorvosi Kar, Katonaorvosi szak; Marosvásárhelyi Katonai Helyőrség  Maros Művészegyüttes; Hagyományos Kultúra és Művészeti Oktatás Maros Megyei Központja; 4Everfilms Production

Belépés karszalaggal.

 

TERMÉSZETRAJZI  MÚZEUM (Horea u.  24)

 

Kiállítás: a Természetrajzi múzeum állandó kiállítása

9.00-02.00: főépület

A kiállítás tematikai felosztása a következő: altalajkincsek (kőzetek és ásványok), őslénytan, Maros megye növény és állatvilága, természet és környezetvédelem.

A kiállítás díszhelyén a világ egyik legszebb szarvastrófeáját csodálhatják meg a látogatók. De a nagyméretű dioráma sem marad le érdemben mögötte, mely négy évszakban, négy életteret mutat be.

Időszakos Mini-Kiállítás: „Május hónap kiállítási tárgya” a fehérgólya

9.00-02.00: melléképület

„A hónap kiállítási tárgya” cím alatt a természettudományi múzeum tudományos raktáraiban levő, konzervált tárgyakat mutatjuk be a látogatóknak, változatos formában. 2018 májusi kiállítási tárgya a fehérgólya, a tavaszt hirdető, vándormadár. A bemutatott hím példány, 1967-ben került a múzeum tulajdonába.

Múzeumpedagógiai műhely: „A fehér gólya”

13.00–17.00: melléképület

A 2018, a madarak éve. A statisztikák azt mutatják, hogy a vonuló madarak 40 százalékánál számbeli csökkenés tapasztalható, míg 200 fajt a teljes kipusztulás fenyegeti.  A fajok védelme, a veszély tudatosításával kezdődik. A pedagógiai műhely résztvevői itt gazdagíthatják ismereteiket erről az emberhez legközelebb álló vonuló madárról, a fehér gólyáról, Meg fogják érteni, hogy miért kell védeni kedves madarunkat, és alkalmuk lesz kézügyességük és fantáziájuk segítségével ügyes másolatokat készíteni, különböző anyagokból.

Ajánlott: 4-11 éveseknek.

Projekt: „Kőzetek, ásványok, kövületek – több tudományszakra kiterjedő vizsgálat”

19.00-22.00: Főépület

Kiállítás, a tanulók által gyűjtött ásványokból, kőzetekből és kövületekből:

ásvány, kőzet, kövület és homokmintákon végzett mikroszkópos megfigyelések (sztereomikroszkoppal), a  Régeni „Florea Bogdan” gimnázium tanárainak és diákjainak útmutatásai szerint. A programot a Științescu Alap és a Marosszéki Közösségi Alapítvány támogatja.

Partner: a Régeni „Florea Bogdan” Gimnázium. Belépés karszalaggal

 

Mikházi RÉGLSZETI PARK

Állandó kiállítás: „TIME BOX”

11.00–24.00: Mikházi Régészeti Park

A TIME BOX pavilonokban található kiállítás 2016-ban nyílt meg. Az épületek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék által szervezett Tudományos Diákköri Konferencia nyertes pályamunkája alapján készültek, melynek tematikáját a mikházi római romok újszerű bemutatása jelentette. Fő célja egy olyan rendhagyó tér létrehozása volt, amely referenciapont a jelenlegi rurális környezetben és egyben a régészeti park szimbólumává válhat. A segédcsapattábort, illetve a római fürdőt bemutató két kiállítás felkínálja a lehetőséget a látogatók számára, hogy megismerhessék a római katonai és polgári élet hétköznapjainak különböző aspektusait, ugyanakkor ismerteti a mikházi régészeti feltárásokra vonatkozó legfontosabb adatokat is. Tel: 0756617783. A belépés ingyenes

 

A FERENCESEK TORNYA (Rózsák Tere)

Látogatás a toronyban és fényképkiállítás

12.00–13.00:

A Barátok temploma Marosvásárhely főterén épült a XVIII. században és az akkori ferences kolostor szerves részét képezte. Védőszentje Szent Imre herceg, I. István és felesége Gizella fia. A templomot és a hozzátartozó kolostort 1971-ben rombolták le, amikor a mai Nemzeti Színház építése elkezdődött. A ferencesek kolostorából csak ma is látható barokk stílusú torony maradt fenn, amely alatt található a sírboltba vezető lejárat. Mivel a kripta nem látogatható, fényképeken keresztül kerül bemutatásra.

Partner, szervező: Maros Megyei Múzeum, a SZEM csapata az Örökségünk őrei vetélkedő keretében és a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület. Belépés ingyenes.

 

MINORITA TEMPLOM (Köteles Sámuel u. 4.)

Idegenvezetés a minorita templom kriptájában

15.00–16.00

A marosvásárhelyi Páduai Szent Antal jezsuita templom és rendház, közismert nevén a minoriták temploma, római-katolikus egyházi épület, amelyet a jezsuita rend építtetett a XVIII. században, puritán-barokk stílusban, a Köteles Sámuel utcában.  A minorita rend sírboltja a templom alatt található.

Idegenvezetést tart: Barabás Kisanna művészettörténész

Partner, szervező: Maros Megyei Múzeum, a SZEM csapata az Örökségünk őrei vetélkedő keretében és a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület. Belépés ingyenes.

 

Keresztelő Szent János PLÉBÁNIATEMPLOM (Rózsák tere 61.)

Idegenvezetés a Keresztelő Szent János Plébániatemplom kriptájában

20.00-21.00

A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Plébániatemplom a térség legnagyobb római-katolikus temploma, amelyet a XVIII. század elején a jezsuita szerzetesek építettek a város központjában, barokk stílusban. A kórus alatt, a szentély északi részén terül el a földalatti kripta, amelyben fontos marosvásárhelyi, katolikus vallású személyiségeket temettek el.

Partner, szervező: Maros Megyei Múzeum, a SZEM csapata az Örökségünk őrei vetélkedő keretében és a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület. Belépés ingyenes.

 

ÁLLATKERT (Somostető, Nyár utca 57.)

Látogatás az Állatkertben – belépés karszalaggal

19.00–23.00

19:00  Titkos üzenet az állatoknak. A látogatók hozhatnak magukkal parfümözött üzeneteket, amelyeket az állatgondozók majd átadnak az állatok királyának.

20:00-22:00 Állatkerti C.S.I. – Kincskeresés az állatok földjén. 10 éven felülieknek ajánlott
22:00 Bátorság próba
23:00 Banditák a sötétben

 

TELEKI-BOLYAI KÖNYVTÁR (Bolyai u. 17.)

Kiállítás: Halotti címerek kiállítása
10.00-13.00, 18.00-02.00
A Teleki Téka 35 halotti címert őriz a 18-20. századból. A temetések látványelemeiként

használt dokumentumok fontos erdélyi arisztokratáknak állítanak emléket. A kiállítás az

állomány legérdekesebb darabjain keresztül kínál betekintést a műfaj történetébe.
18 órától Weisz Szidónia, a kiállítás kurátora speciális tárlatvezetést tart magyar nyelven.

Múzeumpedagógiai műhely: Tervezd meg a családi címered!
11.00–13.00
a Teleki-Bolyai Könyvtár udvara

Érdekelnek a régi jelképek? Szeretnél megalkotni egy sajátot? Várunk a Teleki Téka címer-

tervező múzeumpedagógiai foglalkozására, ahol a fantáziád alapján lerajzolhatod, színezheted, összeállíthatod a magad címerét.

A Teleki könyvtár polca

18.00–02.00

Az Omnis Libri online könyvesbolt friss ötletekkel és könyvekkel csatlakozik az idén aTéka Nyitott könyvespolc projektjéhez. Hozz egy könyvet a Teleki Téka kapuja alá, s keresd ki azt a könyvet, amit neked hoztak be a vásárhelyiek a kapu alá! Partner: Omnis Libri online könyvesbolt

Régikönyves állandó kiállítás
18.00–02.00: Teleki terem
Állandó kiállításunkon a Teleki Téka enciklopédikus gyűjteményének legértékesebb és legrégibb könyveit csodálhatják meg. Időszakos kiállításunk, a reformáció 500. évfordulójára összeállított Deus providebit a reformáció 16. századi történetének főbb mozzanatait mutatja be.

Bolyai Múzeum kiállítás
18.00–02.00
: földszint
A Bolyai Múzeum a két világhírű marosvásárhelyi matematikus, Bolyai Farkas és Bolyai János életének és munkásságának állítanak emléket.

 

Marosvásárhelyi NEMZETI SZÍNHÁZ (Színház tér 1.)

Kulisszajárás

15.30-16.20, 17.00-17.50, 21.00-21.50: Idegenvezetés román nyelven

16.00-16.50, 18.00-18.50, 22.00-22.50:  Idegenvezetés magyar nyelven

Indulás a színház főbejáratától

A belépés díjtalan, jelentkezés: pr.office@nemzetiszinhaz.ro, Facebook -> @tompamiklos, tel. 0365 806 862.

Előadás: A lélek meztelen lazasága

17.00-18.00: Underground terem

monodráma Gábor Miklós naplója nyomán, rendező: Beczásy Áron, a Tompa Miklós Társulat előadása | magyar nyelvű előadás, román felirattal

18.00-19.00 – beszélgetés az előadásról

Az előadásra Múzeumok Éjszakája-karkötővel 1 lejes jegyet lehet váltani.

Előadás: William Golding – Nigel Williams: A legyek ura

19.00-20.45: Nagyterem

túlélőjáték | ifjúsági előadás, rendező: Vidovszky György, a Tompa Miklós Társulat előadása | magyar nyelvű előadás, román felirattal

21.00-22.00 –  beszélgetés az előadásról

Az előadásra Múzeumok Éjszakája-karkötővel 1 lejes jegyet lehet váltani.

Előadás: Dugóban (În Trafic)

19.30-20.50: Kisterem

kortárs dráma, rendező: Alina Nelega, a Liviu Rebreanu Társulat előadása | román nyelvű előadás, magyar felirattal

21.00-22.00 – beszélgetés az előadásról | román nyelven

Az előadásra Múzeumok Éjszakája-karkötővel 1 lejes jegyet lehet váltani.

Interaktív improvizációs gyakorlatok

22.00-23.30: Nagyterem, színpad

Interaktív improvizációs gyakorlatok színészekkel

A belépés díjtalan, jelentkezés: pr.office@nemzetiszinhaz.ro, Facebook -> @tompamiklos, tel. 0365 806 862.

Chill Zone 

15.00-19.00 și 21.00-00.00 Belső udvar

16.00 – társasjátékozás a Jatszma.ro jóvoltából

22.00 – csapat rendhagyó előadása – Közelebb jön a Színház! | román nyelvű előadás, felirat nélkül

 

PETRY Látványműhely és Múzeum (Rákóczi lépcső 1. )

Interaktív foglalkozás: Kis-kukták

10:00 – 14:00

Interaktív program gyerekeknek a 2017-ben Magyar Termék Nagydíjas Petry Látványműhelyben a hentes mesterség titkai címmel. A gyerekek az egy órás foglalkozás során a betekintést nyernek a húsfeldolgozás és sonkaérlelés fortélyaiba.

Létszám: 8-12 gyerek/csoport; előzetes jelentkezés szükséges a 0734 730 371-es telefonszámon! 6-14 éveseknek ajánlott

Kiállítás és idegenvezetés: A mészáros céh múltja és jelene

12:00–16:00

Tárlatvezetés a 2017-ben Magyar Termék Nagydíjas Petry Látványműhelyben és Múzeumban, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a mészáros mesterség és a Petry család történetébe.

Vacsora a múzeumban

19.00  Asztalfoglalás: 0725 510 511.

Fedezze fel a Sonkatrezor – Hentes múzeumot! Az ínyenc gasztronómiai fogások elfogyasztása mellett a vacsoravendégeknek igazi múzeumi élményben és kiszolgálásban lesz részük.  Asztalfoglalás 6-8 személy részére.

 

BERNÁDY HÁZ (Horea u. 6.)   

Kiállítás: a Barabás Miklós Céh Csoportos kiállítása

9:00-24:00 földszinti galéria
A Maros megyei csoport 2018-ban 5. alkalommal rendezi meg kiállítását a Bernády Házban. A tárlaton 30 festőművész, grafikus, szobrász, textilművész és keramikus legújabb alkotásai láthatók.

Magdó István fényképkiállítása
9:00-24:00 tetőtéri galéria
A Brassó megyei Négyfaluban élő Magdó István, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének erdélyi alelnöke a természet szenvedélyes fotósa. Különleges kitartással örökíti meg a Kárpát-medence növény- és állatvilágát. A Bernády Házban május 17-én nyíló kiállításán sok ezer állatfotója közül mutat be válogatást a marosvásárhelyi érdeklődőknek. Belépés ingyenes.

 

A VÍZ HÁZA múzeum (Nyár u. 44.)

Látogatás és idegenvezetés a Víz múzeumban

11.00-02.00

A marosvásárhelyi Víz Háza a vezetékes vízhálózatok történetét mutatja be, igazi ritkaságszámba megy nem csak itthon, de külföldön is. A Vízvezetékek történeti és technológiai bemutatásán túl a Civilizáció útját is szemlélteti, hangsúlyozva a víz fontosságát az emberiség fejlődésében. A víztározó épülete mellett számos kiállítási tárgyat (pompák, csövek, szerszámok, hidrotechnikai mérőműszerek, kanálisfedők, fényképek, tervek és térképek stb.) csodálhatnak meg a látogatók, úgy az épületben, mint a hozzátartozó kellemes, parkosított udvarban. Belépés ingyenes.

 

MAROS MŰVÉSZEGYÜTTES (1848 sugárút 47.)    

Népviseleti kiállítás

11:00-24:00 Előcsarnok
Ízelítő az erdélyi népviseletek sokaságából: magyar, román, szász és cigány népviseletek egyaránt megtekinthetőek. A kiállításon megfigyelhetik a különbségeket és hasonlóságokat Erdély különböző tájegységeinek női és férfi viseleteiben. Belépés ingyenes.

 

STUDIO Színház (Köteles Sámuel 6.)

Előadás: Lángarc

21.30: Nagyterem

Kurt és Olga testvérek, első látásra normális családban élnek, azonban hamarosan kiderül, hogy valami nincs rendben. Szüleik figyelmen kívül hagyják, hogy a testvérpár kapcsolata nem teljesen megszokott, és Kurt piromániája is egyre veszélyesebb. A történet az Y generáció feszültséggel teli kitörési vágyáról szól, a szülőktől való elszakadás azonban brutálisnak bizonyul.

helyfoglalás: reservr.net/u/Stúdió-Színház

Belépés ingyenes előzetes foglalás alapján.

 

K’ARTE Szoba (George Enescu u. 2.)

Videó kiállítás: Abandoned Places (2018)

12.00-24.00

László József a kolozsvári Sapienta EMTE filmes szakán diplomázott 2010-ben. Több kisfilmet rendezett, 2016-ban fejezte be a Human Places című kísérleti dokumentumfilmjét, amelyet több romániai város mozijában is levetítettek. Új projektje az Abandoned Places, ahogy már a cím is sejteti, szorosan kapcsolódik a Human Places világához, csakhogy itt már nem látunk embereket, csak elhagyott tereket, Erdély különböző városaiban. Olyan épületek tereit mutatja be a film, ahol valaha pezsgett az élet, de ma már üresen és elhagyottan állnak. Az ottfelejtett/otthagyott tárgyak és berendezések még őrzik a régmúlt emlékeit, de ki tudja meddig…  A belépés ingyenes.

 

MÁJUS 20., vasárnap

 

a Maros Megyei Múzeum kiállításai: 09.00–13.00

Kultúrpalota: 9.00–16.00


Starts at: 2018-05-18 08:00
End at: 2018-05-20 16:00

Kulturpalota,_Marosvásárhely_-_2013.07.11
Termeszettudomanyi-Muzeum
1200px-Biblioteca_Teleky-Bolyai_Targu_Mures
Tirgu-Mures-Muzeul-de-etnografie-beready.ro-2