Bine ați venit la Palatul Culturii Tîrgu Mureș!

Transilvania prin ochii unui clujean

În data de 23 noiembrie 2018 la Palatul Culturii va avea loc vernisajul expoziției fotografice cu titlul „Transilvania prin ochii unui clujean. Fotografiile lui Szabó Dénes și ale întreprinderii Fotofilm din colecțiile Bibliotecii Naționale a Ungariei”. Expozița prezintă peisaje urbane și naturale din Transilvania interbelică, realizate cu scopul reproducerii lor ca și cărți poștale. Printre exponate vor fi 22 de imagini care reprezintă orașul Târgu Mureș.

 

Biblioteca Națională a Ungariei a achiziționat în 1982 o colecție de 3200 clișee pe sticlă și imagini negative. După prelucrarea materialului s-a stabilit că imaginile provin din arhivele fotografului Szabó Dénes, respectiv ale întreprinderii clujene Fotofilm. Majoritatea lor reprezintă peisaje urbane și naturale și au stat la baza cărților poștale comercializate de către Fotofilm. Colecția cuprinde instantanee și imagini negative deja subtitrate și pregătite pentru multiplicare, prezentând obiectele turistice ale orașelor, sate și peisaje naturale din Transilvania anilor ’30 și începutul anilor ’40. În mai multe cazuri imaginea oglindită în fotografie nu mai există, lăsând în urmă doar memoria ei. Fotografiile realizate în studio, imaginile de familie și imaginile cu cele mai importante evenimente ale societății contemporane reușesc să evoce atmosfera și mirajul unei lumi de acum opt decenii.

 

Pentru o scurtă perioadă, câteva dintre fotografiile păstrate în diferite arhive „se întorc acasă” în Transilvania. Expoziția realizată de Biblioteca Națională a Ungarieidupă Cluj, sosește și la Târgu-Mureș, prin implicarea Arhivei Audiovizuale din Transilvania, a Universității Sapientia din Cluj și a Muzeului Județean Mureș. Expoziția, completată cu unele piese din colecția Secției de Istorie a Muzeului Județean Mureș, va fi vernisată vineri, 23 noiembrie, la ora 18:00, în sala de expoziție de la etajul II a Palatului Culturii și poate fi vizitată până în data de 15 decembrie.


Starts at: 2018-11-23 18:00
End at: 2018-11-23 19:00

A2.Afis.Model2