Üdvözöljük a marosvásárhelyi Kultúrpalota honlapján!

A szigeteken – Bartis Attila fotókiállítása

A Maros Megyei Múzeum – Kultúrpalota, a Spektrum Színház és a Hagyományok Háza társrendezésében április 23-án nyílik Marosvásárhelyen a város szülöttének fotókiállítása. A tárlat szeptemberig várja az érdeklődőket.

Április 23-án, hétfőn délután 6 órakor, a Kultúrpalota kiállítótermében nyílik meg Bartis Attila A szigeteken című fotókiállítása. A tárlatot Kemény István költő nyitja meg, közreműködik Bogdán Zsolt színművész.

Bartis Attila író, fotográfus, színházi rendező eddigi legnagyobb, klasszikus méretű fotóalbuma A szigeteken idén márciusban a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A kiadvány fényképeit a budapesti Mai Manó Ház mutatta be, e kulturális rendezvényt követi a marosvásárhelyi tárlat.

A fotók 2014 és 2017 között – javarészt Jáván, Yogyakarta környékén – készültek, Bartis azonban nem egy távoli, egzotikus világot kíván bemutatni, nem dokumentál. „A változó környezet adta inspiráció hatására olyan felvételeket készít, amelyek tárgyukat tekintve készülhettek volna a világ más pontjain is. A felvételekkel a valóságról való személyes érzéseit közvetíti” – írja a képekről Petrányi Zsolt művészettörténész.

A magyar és angol nyelvű album darabjaihoz Katharina Narbutovič irodalmár, Petrányi Zsolt és Szűcs Attila képzőművész írt értelmező szövegeket.
„E fotográfiák Bartis Attila világának csak elenyésző töredékei. És mégis mindaz megtalálható rajtuk, amiből Bartis világa épül. Az ösztönösség. A természetesség és valószerűtlenség. Az érzékiség. A személyesség. A pontosság. Ezek tökéletes aránya. A kegyetlen művészi erő. Nincs a képeknek semmi festményszerűsége, mégis ott érezzük a háttérben Giorgio de Chirico és Caspar David Friedrich rejtélyességét, melankóliáját. Kőlépcsők, sötét sűrűségek és megrendítő égboltok, valószínűtlen terek és fények, iszkoló kutyák. Minden képen ugyanaz az összetéveszthetetlen, kísérteties-hidegleléses világlátás, mint Bartis prózájában.” (Kemény István)


Starts at:
End at:

Sárkány, Parangtritis, Jáva, 2016
Repülőgép és létra, Yogyakarta, Jáva, 2016
Piaci kutya, Kulon Progo, Jáva, 2014
Óriásplakát éjjel, Tajpej, 2014
Kitömött párduc, Berlin, 2014
Iszkoló kutya, Samas, Jáva, 2015
Föld alatti kőlépcső, Yogyakarta, Jáva, 2014
bartis
Barlangtemplom, Goa Maria Tritis, Jáva, 2017