Üdvözöljük a marosvásárhelyi Kultúrpalota honlapján!

Szokolay Dongó Balázs és Ségercz Ferenc népzenei koncertje

Kodály Zoltán zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából rendkívüli népzenei koncertre kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalotában a Maros Megyei Múzeum és a Maros Művészegyüttes szervezésében. 

A hangszeres népzene kiváló muzsikusai, SZOKOLAY DONGÓ BALÁZS (Magyarország) és SÉGERCZ FERENC (Erdély) egyedi feldolgozásában és előadásmódjában köszönnek vissza azok az eredeti népzenék, amelyeket Bartók és Kodály is feldolgozott. A Bartók és Kodály ihlette népdalfeldolgozásokat többek közt dudán, furulyán és tárogatón szólaltatják meg. Közreműködnek az Égvilág zenekar muzsikusai: Ticusan János kobzán és gitáron, valamint Vitályos Lehel nagybőgőn.

A koncertre március 5-én, vasárnap 19 órai kezdettel kerül sor a Kultúrpalota nagytermében.

Ségercz Ferenc Erdélyben jól ismert népzenész, Szokolay Dongó Balázs nemzetközileg is elismert népi hangszeres szólista. Utóbbi legújabb műsoraiban Bartók és Kodály eredeti népdalfeldolgozásait adja elő, folyamatos kutatómunkájának gyűjtéseit. A koncert egyediségét továbbá az is fokozza, hogy Dongó dudán is megszólaltatja a székely népdalokat. Kodály ugyan nem talált már Erdélyben magyar dudát gyűjtőkörútja során, de a korabeli feljegyzésekből tudjuk, hogy Bethlen Gábor fejedelmi udvarában három dudás is volt. Dongó eredményes kísérletet tesz a régen használt hangszer visszacserkészésére az erdélyi népzenében.

Előadók: 

Szokolay Dongó Balázs (Magyarország) – pásztorfurulya, tárogató, szaxofon, duda

Ségercz Ferenc (Sepsiszentgyörgy) – pásztorfurulya, bolgár kaval, szaxofon

  

Közreműködnek:

Ticusán János – kobza, gitár

Vitályos Lehel – nagybőgő

A belépőjegy 12 lejbe kerül, és elővételben megvásárolható a Kultúrpalota jegypénztáránál keddtől vasárnapig 9-15 óra között, valamint a Maros Művészegyüttes jegypénztárában naponta 13-14 és 17-18 óra között. A fennmaradó helyekre az előadás kezdete előtt egy órával is lehet jegyet váltani a Kultúrpalota jegypénztáránál. A kultúrpalotai jegypénztár telefonszáma: 0365/451-034.


Starts at: 2017-03-05 19:00
End at: 2017-03-05 21:00