Bine ați venit la Palatul Culturii Tîrgu Mureș!

Galeria Dósa Géza

Galeria Dósa Géza cuprinde un număr de peste 30 de lucrări într-un spaţiu nou, special amenajat, cu o abordare cromatică şi de panotare modernă, cu un climat special creat lucrărilor de grafică preponderente. Ele provin din achiziţii şi din donaţii. În virtutea bunei şi vechii colaborări cu Galeria Naţională Ungară din Budapesta, pentru a întregi viziunea asupra creaţiei artistului, sunt expuse câteva reproduceri ale unor lucrări aflate în patrimoniul instituţiei maghiare – Bethlen Gabor printre savanţi.

Artistul Dósa Géza, face parte din rândul artiştilor târgumureşeni stinşi din viaţă timpuriu, cu un destin zbuciumat, dar care în scurta sa existenţă de doar 25 de ani a reuşit să demonstreze o bună parte a adevăratului talent. Mărturie stau studiile, schiţele, compoziţiile şi lucrările sale finite, străduindu-se să fie în consonanţă cu contextul artei moderne a timpului.

Lucrările din colecţia târgumurşeană oferă spicuiri din creaţia lui Dósa Géza care creionează direcţiile cercetărilor sale în spaţiul artistic. Studiile academice pe corpul uman, nudurile sau capetele de expresie, relevă un excelent desenator cu linie sigură şi densă dar şi capacitatea unui subtil iscoditor psihologic rezultând o foarte fină şi profundă redare a trăirilor interioare ale personajelor şi chiar a propriei persoane – Studiu anatomic nud, Portret de bărbat, Autoportret, Cap de femeie, etc. Tematica istorică nu este lipsită din demersul său creator. Compoziţia de mari dimensiuni Bethlen Gabor printre savanţi a cărei reproducere este expusă, dezvăluie un spirit matur, spontaneitate şi o mare capacitate de sinteză, evitând orice urmă de teatralitate. A îndrăgit şi scenele în care a accentuat intimitatea universului interior, păstrând prospeţimea temei, reprezentând de altfel vârful creaţiei sale: Mama cu copiii, Surori – schiţă.

_7304948
_7304982
_7305003
_7305032
00_MGpr_0502
00_MGpr_0484
_MGpr_0499
_MGpr_0493
_MGpr_0487