Üdvözöljük a marosvásárhelyi Kultúrpalota honlapján!

Dósa Géza galéria

A Dósa Géza galéria több mint 30 alkotást foglal magában. Az újonnan kialakított helyiség speciálisan felszerelt, színvilágban és elrendezésben korszerű, sajátos jellegét a többségben lévő grafikák kölcsönzik. Ezek az alkotások műtárgyvásárlásból és adományokból származnak. Dósa munkásságának minél átfogóbb bemutatása érdekében, kiállítva látható a budapesti Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő néhány jelentős alkotásának a reprodukciója: Bethlen Gábor tudósai körében című kompozíció és a hozzá készített vázlatok.

Dósa Géza a korán elhunyt marosvásárhelyi művészek sorába tartozik, biográfiája egy viharos sorsú, virágkorában kettétört életutat tár elénk. De rövidre szabott, 25 évnyi életideje alatt sikerült kibontakoztatnia igazi tehetségének java részét. Tanúbizonyságok erre a korszak modern művészeti törekvéseivel összhangban lévő tanulmányai, vázlatai, kompozíciói, valamint a ceruzával, tussal, lavírozva vagy olajjal készült alkotásai.

A marosvásárhelyi gyűjteményben körvonalazódnak  Dósa Géza kutatási és kísérletezési munkásságának irányai. Az emberi testről készült akadémikus tanulmányrajzok, aktok, arckifejezések rajzai  biztos  és sűrű vonalvezetésű, kitűnő rajzolóra vallanak. Olyan rajzolóra, aki a lélektan találékony mestere is, mert kifinomultan és mélyre látóan rögzíti figurái és önmaga belső világát, ilyen pl. a Férfiakt anatómiai tanulmánya, Férfi arcképe, Önarckép, Női fej stb. A történelmi témák sem hiányoznak alkotói munkásságából.  A Bethlen Gábor tudósai körében című nagyméretű kompozíció, amelynek a reprodukciója látható kiállítva, a színpadiasságot elkerülő érett személyiségre, spontaneitásra és szintézisteremtő képességre vall. Ugyanakkor kedvelte a meghitt belső világok, az anya-gyermek kapcsolat ábrázolását. Megőrizte ezeknek a témáknak az üdeségét, így ezek az alkotások pályája csúcsát jelenti, példaként említhető az Anya gyermekeivel, Nővérek stb.

_7304948
_7304982
_7305003
_7305032
00_MGpr_0502
00_MGpr_0484
_MGpr_0499
_MGpr_0493
_MGpr_0487