Üdvözöljük a marosvásárhelyi Kultúrpalota honlapján!

Múzeumok Éjszakája 2019 – Program

Május 17-19, Marosvásárhely

Múzeumok Éjszakája 2019 karszalag

(felnőtt: 10 lej; diák, egyetemista, nyugdíjas:5 lej; 6 éven aluli gyerekeknek és fogyatékkal élőknek ingyenes)

A karszalagokat a Maros Megyei Múzeum és a Nemzeti Színház jegypénztárainál lehet megvásárolni)

 

MÁJUS 17., PÉNTEK

 

A Nagy Zsinagóga és a Marosvásárhelyi Zsidó Közösség Múzeuma

Str. Aurel Filimon 23 sz.

 

9.00-13.00 látogatási program

A marosvásárhelyi Nagy Zsinagóga az ország egyik legszebb zsinagógája,1900-ban épült, műemlék. A zsinagóga mellett található a marosvásárhelyi zsidó hitközség múzeuma, amely a város zsidóságának 300 éves történelmét mutatja be. A kiállításon többek között láthatnak mindennapi használati és ima tárgyakat, az elmúlt 100 év zsidó családjainak fényképgyűjteményeiből válogatást, valamint a holokauszt idejéből származó dokumentumokat.

 

 

Kultúrpalota

Győzelem tér 1.

 

Koncert: 100 Tagú Cigányzenekar

18.00 és 21:00: Nagyterem

A Múzeumok Éjszakája megnyitó ünnepsége. A 100 Tagú Cigányzenekar a világon egyedülálló zenei formáció, 34 éve alakult és klasszikus szimfonikus zenekarként működik. Vendégművészek: Miklós Szilvia és Szilágyi Sándor

Jegyek: 50/60 lejért válthatók a Kultúrpalota jegyirodájában.

 

 

Petry Látványműhely és Múzeum

Rákóczi lépcső 1.

 

Local Farmers’ Market

8.00-19.00 a múzeum udvara és a Rákóczi Lépcső alatti kisutca

Fogyasszunk egészséges élelmiszereket, erősítsük saját gazdaságunkat! A Local Farmers Market ismét várja az egészséges, helyi termékek iránt érdeklődőket, ahol a termelők a már megszokott minőségi termékek mellett az évszaknak megfelelő különlegességekkel is készülnek. A helyi termelők vásárán utcazenészek biztosítják a jó hangulatot.

 

Vacsora a múzeumban

19.00 Petry Bistro – Grill&Wine, Petry Múzeum

Fedezze fel a Sonkatrezor – Hentes múzeumot! Az ínyenc gasztronómiai fogások elfogyasztása mellett a vacsoravendégeknek igazi múzeumi élményben és kiszolgálásban lesz részük. Előzetes jelentkezés szükséges, asztalfoglalás: 0725 510 511.

 

 

MÁJUS 18., SZOMBAT

 

 

Közigazgatási Palota

Győzelem tér 2.

 

A közigazgatási palota tornyának látogatása

Fényképkiállítás: Marosvásárhely a XX. század elején

11.00–02.00

Belépés csoportosan, legtöbb 30 személy, 30 percenként. Utolsó látogató záróra előtt 30 perccel.

Belépés karszalaggal

 

Kultúrpalota

Győzelem tér 1.

Belépés karszalaggal

 

Nyilvános zenekari próbák

11.00-24.00 Nagyterem

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarával és közreműködőivel.

 

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK:

Tükörterem

11.00–02.00: jobb szárny, I. emelet

Szecessziós kiállítás

11.00–02.00: jobb szárny, I. emelet

Dr. Bernády György Emlékszoba

11.00–02.00: jobb szárny, I. emelet

Emil Dandea Emlékszoba

11.00–02.00: jobb szárny, I. emelet

 

Modern Román Művészeti Galéria

11.00–02.00: jobb szárny, III. emelet

A Modern Román Művészeti Galéria 120, a múzeum anyagából kiválogatott festészeti és szobrászati alkotást foglal magába. Ezek áttekintést nyújtanak a hazai modern festészet és szobrászat fejlődéséről, és annak összecsengéseiről az európai művészeti törekvésekkel.

 

Kiállítás: Tonitza, a gyermekkor képei
11.00–02.00:
jobb szárny, II. emelet

A kiállítás a gyerek és a gyerekkor tematikáját jeleníti meg Tonitza művészetében és írásaiban, valamint kortársai –  Ștefan Dimitrescu, Ion-Theodorescu Sion, Nicolae Vermont, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea, Nagy István – alkotásaiban. A kiállítás bemutatja a Maros Megyei Múzeum gyűjteményének a témához kapcsolódó festményeit, valamint az ország néhány múzeuma, intézménye és magángyűjtője által nagylelkűen kölcsönzött jelentős munkáit.

 

Múzeumpedagógiai műhely: Tonitza a gyerekekért

11.00-02.00 jobb szárny, II. emelet
A kiállítás melletti terem egy különleges műhelynek van szentelve, amely hangsúlyozza Tonitza mágikus kapcsolatát a gyermekvilággal. Az itt található tíz gyermekjáték különböző anyaga interaktív módon tapasztalati és érzelmi felfedezést biztosít. Kockák, puzzle-k, babák, kifestők, hangos mesék – mindezek Tonitza műveiből vett minőségi másolatokkal gazdagítva. E tevékenységeket 4–10 év közötti gyerekeknek ajánljuk.

 

Múzeumpedagógiai műhely: A múzeum felfedezése puzzle segítségével

11.00–02.00: jobb szárny, III. emelet

A Szépművészeti Múzeum puzzle-műhelyek révén szeretné közelebb vinni a látogatókat a műalkotások megértéséhez. A korcsoportok és nehézségi fokok szerint megoszló puzzle-ek a múzeum két galériájában kiállított legjelentősebb műalkotások reprodukciói.

 

Múzeumpedagógiai műhely: Üvegfestés

11.00–17.00: Kisterem

Az üvegfestő műhely a gyerekek türelmét és kreativitását teszi próbára. A résztvevők rekonstruálható képi modellek közül válogathatnak, vagy szabadon engedve fantáziájukat, a palota üvegablakaihoz hasonló kompozíciókat állíthatnak össze.

Ajánlott korosztály: 5 éves kor felett.

 

Múzeumpedagógiai műhely: Arcfestés

11.00–17.00: Kisterem

A gyerekek különféle szerepeket játszhatnak el az arcfestés segítségével – kedvenc állataikat, mesebeli figuráikat, vagy szuperhőseiket. A szervezők fantáziája és művészi képessége segítséget nyújt a gyerekek kívánságainak teljesítésében (az arcfestés során bőrbarát festékanyagokat használunk, amelyek nem jelentenek veszélyt egészségükre).

Ajánlott korosztály: 4 éves kor felett.

 

Múzeumpedagógiai műhely: Agyagmodellezés

11.00–17.00: Kisterem

A műhely a gyerekek kreativitásának fejlesztésére, és játékra is lehetőséget kínál, egy szabadon választott témában.

Ajánlott korosztály: 4 éves kor felett.

 

Múzeumpedagógiai műhely: Maszkok

11.00–17.00: Kisterem

A kollázsműhelyen a gyerekek adott téma alapján állatalakokat ragasztanak. A műhely révén fejleszthetik motorikus készségüket és kreativitásukat.

Ajánlott korosztály: 8 éves kor felett.

 

Kiállításmegnyitó: Önkéntesség és humanitárius segítségnyújtás
20.00-20.30
Kisterem
Figyelemfelkeltő kiállítás a világ humanitárius válságairól és a helyszíneken fennálló önkénteskedési lehetőségekről. A természeti és ember okozta katasztrófák (pl. háborúk, konfliktusok) és válságok gyakori jelenségekké váltak a világban. A humanitárius segítségnyújtás célja, hogy biztosítsa a katasztrófák sújtotta emberek élethelyzetének visszaállítását.
Szervező: Gyulafehérvári Caritas


Filmvetítés: Gauguin (2017)
20.30
Kisterem
Gauguin – Voyage de Tahiti, 2017 (102 perc, francia életrajzi film román felirattal)
Szervező: Gyulafehérvári Caritas

 

 

Art Nouveau Galéria, UAP

Kiállítás: Egy/kor/lát, Jaeger Tibor és Kenneth Pils

18.00-02.00 a Romániai Képzőművészek Szövetségének terme

Jaeger Tibor Marosvásárhelyen született és 35 éve Svédországban alkotó képzőművész. A tárlaton művészi szitanyomtatással készült munkáit tekinthetik meg.
Kenneth Pils svéd festő és szobrászművész, a Stockholmi Királyi Akadémián tanult. Számítógépes technikával készült munkákat mutat be, melyeket akvarellel egészített ki.

Belépés ingyenes

 

Marosvásárhelyi vár

Avram Iancu u. 2.

Belépés karszalaggal

 

Kiállítás: Puszták Aranya. A Nagyszentmiklósi kincs hiteles másolata

11.00-02.00 Történeti és Régészeti Múzeum

A kiállítás a legfontosabb népvándorláskori kincsleleteket mutatja be, amelyeket vélhetően a bizánci császár mintegy váltságdíjként adományozott az avaroknak, hogy azok ne támadják meg a birodalmat. A 23 aranytárgyat tartalmazó leletet 1799-ben fedezték fel Nagyszentmiklóson és jelenleg Bécsben őrzik őket. Ezen a kiállításon hiteles a hiteles másolatokat láthatják, amelyeknek értéke is meghaladja a 200 ezer eurót.

 

Kiállítás: Múlt és jelen

13.00-02.00 Történeti és Régészeti Múzeum konferenciaterme

Népviseleti kiállítás a Maros Művészegyüttes és a Maros Megyei Múzeum Néprajz és Népművészeti osztályának szervezésében a Folkfórum fesztivál keretében. A kiállítás célja a lassan feledésbe merülő népművészeti ékességeink, hajdani viseletünk sokoldalú és színes  kincseinek megismertetése. Láthatnak román, magyar, cigány és szász viseleteket.

 

Kiállítás: Interetnofotográfia

13.00-00.00 Szűcsök bástyája

A Folkfórum fesztivál keretén belül a Marx József  Fotóklub tagjainak közös fotókiállítása tekinthető meg Interetnofotográfia címmel. A kiállítás témája a néptánc, népzene, népviselet, valamint hagyományos mesterségek bemutatása.

Szervező: Maros Művészegyüttes

 

A Kallós Zoltán Alapítvány kiállítása

13.00-00.00 Yorick Studió, Kapubástya

A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető. Az intézmény és szorosabban a Néprajzi Gyűjtemény feladatának tekinti az alapító tárgyi és szellemi hagyatékának gondozását és bemutatását. Kallós Zoltán Erdély-szerte végzett gyűjtőútjai során mind a tárgyi, mind a szellemi néprajz elemeire figyelmet fordított.

Szervező: Maros Művészegyüttes, Folkfórum Fesztivál

 

Bemutatkozik a  Virtuális Hagyományok Háza

13.00-00.00 Yorick Studió, Kapubástya

A Hagyományok Háza a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére hivatott intézmény. A tevékenységei a rendezvényszervezés, a gyűjteményezés és az élő hagyományátadás (képzések) területein folynak.

Szervező: Maros Művészegyüttes, Folkfórum Fesztivál

 

Verseny: A vár legjobb íjásza

11.00–22.00: a vár udvarán

Meghívunk ezennel minden hagyományőrző íjászt 2019. május 18-ra, a marosvásárhelyi várba egy Történelmi Íjász Versenyre. Ez már a negyedik íjászverseny a Várban, melyet a Marosszéki Íjászok szerveznek. Hagyományainkat mutassuk meg, hagyományőrző ruhát öltve magunkra (nem kötelező).
Bejelentkezés, további információ: Szabó Ádám 0745517744
Szervező: Marosszéki Íjászok Egyesülete
Belépés: látogatóknak ingyenes / a versenyzők jelentkezési díjat kell fizessenek

 

Múzeumpedagógiai műhely: Régészeti iskola

11.00-13.00 és 14.00-17.00  Történeti és Régészeti Múzeum udvara

A régészeti szakma titkaiba és az ásatások módszertanát ismerhetik meg a gyerekek a homokba rejtett kincsek felkutatásával. A megtalált tárgyakat megtisztítják, felcímkézik megjelenítve az ásatások idejét, a lelet helyét, a tárgyak ismertetőit, ahogyan azt a régészeti ásatások alkalmával teszik a múzeum munkatársai. A régész-tanoncok haza is vihetik és megtarthatják emlékbe a kiásott tárgyakat.

Bejelentkezés:  coralia.crisan@gmail.com vagy  0745634544

Múzeumpedagógiai műhely: Milites Marisiensis
12.00-20.00
Történeti és Régészeti Múzeum
Hagyományőrző egyesületek felvonulása, bőrkészítő műhely gyerekeknek, katonai bemutatók.
Szervező: Milites Marisensis Hagyományőrző Egyesület

 

 

Néprajzi és Népművészeti Múzeum

Rózsák tere 11.

Belépés karszalaggal

 

Kiállítás/Műhely: Illúziók Múzeuma

10.00-00.00

A látogatók mechanikai és optikai jelenségeket tapasztalhatnak meg a  kiállítási tárgyak mentén. Megtudhatják, hogy miként működik az emberi érzékelés és az agy, illetve, miért látunk olyan dolgokat, amiket az agyunk képtelen felfogni. Egy kis ízelítő a kiállított tárgyakból: 24 görbített tükör, vortex alagút, piramis hologram, Van de Graaff-generátor, és teremin, egy olyan hangszer, amit pusztán gesztusokkal lehet megszólaltatni, és még sok más érdekesség.

Szervező: Asociaţia Astronomică PLUTO
Belépés karszalaggal, de helyfoglalás szükséges, tel: 0740.365.699.

 

 

Természetrajzi Múzeum

Horea u.  24

 

Időszakos kiállίtás: Hippuritok – tengeri dinószauruszok – a Mezozoikum puhatestűinek aberráns, kétteknős kagylói
11.00-02.00: melléképület
A kiállίtás a felső krétakor (Kampanian – kb, 83,6 – 72,1 millió év) puhatestű faunáját mutatja be. A kiállίtási tárgyakat a Királyerdői Fekete Körös völgyében gyűjtötték. A Hippuritok asszimetrikus kagylók, melyek egyik teknője megnyúlt, kupa szerűen deformált, míg a másik kisebb, és egy aplatizált fedő szerepét tölti be. Ezek a kagylók képesek voltak a mai korallzátonyokhoz hasonló képződményeket létrehozni, a különböző generációk egymásra települése által. A hippuritok mellett bemutatunk más korabeli puhatestűeket is. Ezek az állatok a Gosau típus arculatát emelik ki (az ausztriai üledékmedence neve, ahol leίrták ezeket a lényeket).
Társszervező: Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár
Cél-közösség: minden korosztály

 

 

Időszakos Mini-Kiállítás: Május hónap kiállίtási tárgya – a nagy éjjeli pávaszem (Saturnia pyri)
11.00-02.00:
melléképület
A „Hónap kiállίtási tárgya” célul tűzte ki a múzeum raktáraiban tárolt kincsek változatos bemutatását a látogatók számára.  Május hónap kiállίtási tárgya egy éjjeli lepke. A nagy éjjeli pávaszem (Saturnia pyri) Európa legnagyobb lepkéje, veszélyeztetett faj.
Cél-közösség: minden korosztály.

 

Múzeumpedagógiai műhely: Hernyók és lepkék
13.00–15.00
: melléképület
Hernyók és lepkék megismerése, „készίtése”. A pillangók világa valóban lenyűgöző, szίneikkel és alakjukkal ejtenek csodálatba minket. Lehet, hogy pont ma jelenik meg egy ilyen „repülő csoda”, megörvendeztetve az embereket eddig nem látott formájával. A résztvevők megismerkednek a nagy éjjeli pávaszemmel, Európa legnagyobb lepkéjével, melynek szőrös teste van, és szárnyait egy-egy „pávaszem” dίszίti. Antennái pontosabbak, mint az ember által készίtett radar. Csodálatos az az átalakulás, mely során egy szőrös, zöldszίnű, kékes dudorokkal díszίtett hernyóból, szemet gyönyörködtető lepkévé alakul. Kézügyességük és fantáziájuk segίtségével a résztvevők a lepkéről és hernyójáról készίthetnek másolatokat, különféle anyagokból.
Ajánlott: 4-11 éveseknek.

 

Nevelési program: Szépίtsük napról napra a várost

15.00-17.00: melléképület
Ez a tevékenység a FLORA – a magkönyvtár nevű terv része, a Városi Egészség Egyesület Sănătate Urbană ∙ Urban Health by Claire megnyilvánulása, a tiszta élelmiszerért, élhetőbb körülményekért a városban, Ezen kezdeményezések, tervek a gyakorlatban a következő módon valósulnak meg: növényi magok gyűjtése, városi kertek az óvodákban és iskolákban, könyvek gyűjteménye, nevelési tevékenységek, fűszerbolt, városi nyugalmi központ kialakίtása, a magok helyi árusίtása, palánták és paradicsomok árusίtása.

Szervező:  Asociația Sănătate Urbană (koordinátor – Claudia Rânja).

Belépés karszalaggal

 

Keresztelő Szent János Plébániatemplom

Rózsák tere 61.

 

Idegenvezetés a Keresztelő Szent János Plébániatemplom kriptájában

19.00-21.00

A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Plébániatemplom a térség legnagyobb római-katolikus temploma, amelyet a XVIII. század elején a jezsuita szerzetesek építettek a város központjában, barokk stílusban. A kórus alatt, a szentély északi részén terül el a földalatti kripta, amelyben fontos marosvásárhelyi, katolikus vallású személyiségeket temettek el.

Partner, szervező: a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület

Belépés ingyenes

 

Állatkert

Somostető, Nyár utca 57.

 

Látogatás az Állatkertben

19.00–23.00

 

A meglepetések éjszakája – Találd meg az állati meglepetést!

19:00-21:00

A keresés 60 perc alatt lebonyolítható. Kezdeni 19 és 21 óra között, befejezni pedig legkésőbb 22 óráig lehet. A program bátor és kíváncsi családoknak szól, akik szeretnének többet megtudni az állatkertről és az állatkert lakóiról.

20:00 – 1-es számú meglepetés

21:00 – 2-es számú meglepetés

22:00 – 3-as számú meglepetés

Belépés karszalaggal

 

Teleki-Bolyai Könyvtár

Bolyai u. 17.

 

 

Kiállításmegnyitó: BrExlibris. Válogatás angol könyveinkből

18.00 időszakos kiállító terem

A kiállításunk célja reprezentatív képet nyújtani a Teleki Sámuel Tékájában és a Református Kollégiumban fellelhető angol könyvekről és szerzőkről, kitérve arra a néhány ritkaságra is, amelyek révén könyvtárunk az angol könyvtörténeti kutatásoknak is fontos állomása.

A Teleki Téka állandó kiállítása
10.00–02.00: Teleki terem
A Téka állandó kiállítása az egyik legfontosabb és leggazdagabb erdélyi könyvgyűjteményt mutatja be.

Bolyai Múzeum kiállítás
10.00–02.00
: földszint
A Bolyai Múzeum a két világhírű marosvásárhelyi matematikus, Bolyai Farkas és Bolyai János életét és munkásságát mutatja be.

A belépés ingyenes

 

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

Színház tér 1.

 

Kulisszajárás színészekkel

14.30-15.20, 15.30-16.20, 16.30-17.20, 17.30-18.20, 22.30-23.20: Idegenvezetés román nyelven

15.00-15.50, 16.00-16.50, 17.00-17.50, 18.00-18.50, 23.00-23.50:  Idegenvezetés magyar nyelven

Indulás a színház főbejáratától

A belépés karszalaggal, jelentkezés: pr.office@nemzetiszinhaz.ro, Facebook -> @tompamiklos, tel. 0365 806 862.

 

Előadás: Agatha Christie: A láthatatlan hóhér

19.00-21.10: Nagyterem

krimi, rendező: Gáspárik Attila, a Tompa Miklós Társulat előadása | magyar nyelvű előadás, román felirattal
21.10-22.10 – közönségtalálkozó, beszélgetés az előadásról

Az előadásra Múzeumok Éjszakája-karkötővel 5 lejes jegyet lehet váltani.

 

 

Nyilvános próba: Vassily Sigarev: Hazugságvizsgáló (Detectorul de minciuni)

19.00-21.00: Kisterem

rendező: Laura Moldovan, majd beszélgetés a Liviu Rebreanu Társulat színészeivel | román nyelven.

A belépés karszalaggal, jelentkezés: pr.office@nemzetiszinhaz.ro, Facebook -> @tompamiklos, tel. 0365 806 862.

 

Könyvbemutató

17.00: Előcsarnok

Dub Vasile karikatúraalbumának bemutatója, karikatúra-kiállítás az Alexandria Könyvesbolt partnerségével | román nyelven
A belépés díjtalan.

BÓNUSZ! Aki 2019. május 18-án, szombaton Múzeumok Éjszakája-karkötővel jelentkezik a Színházban működő jegypénztárnál, aznap a Nemzeti Színház bármely* májusi előadására 5 lejes jegyet válthat. Pénztár nyitva tartása: 14.30-00.00.

* a fennmaradó helyek függvényében.

 

 

A Nagy Zsinagóga és a Marosvásárhelyi Zsidó Közösség Múzeuma

Str. Aurel Filimon 23 sz.

 

19.00-02.00 látogatási program

A marosvásárhelyi Nagy Zsinagóga az ország egyik legszebb zsinagógája,1900-ban épült, műemlék. A zsinagóga mellett található a marosvásárhelyi zsidó hitközség múzeuma, amely a város zsidóságának 300 éves történelmét mutatja be. A kiállításon többek között láthatnak mindennapi használati és ima tárgyakat, az elmúlt 100 év zsidó családjainak fényképgyűjteményeiből válogatást, valamint a holokauszt idejéből származó dokumentumokat.

 

 

 

Petry Látványműhely és Múzeum

Rákóczi lépcső 1.

 

 

Interaktív műhely: Kiskukták
10:00 – 12:00 Petry Látványműhely és Múzeum
Interaktív program gyerekeknek a 2017-ben Magyar Termék Nagydíjas Petry Látványműhelyben a hentes mesterség titkai címmel. A gyerekek az egy órás foglalkozás során a betekintést nyernek a húsfeldolgozás és sonkaérlelés fortélyaiba.
Létszám: 8-15 gyerek/csoport; előzetes bejelentkezés szükséges a 0734 730 371-es telefonszámon!
Részvételi díj: 10lej/fő
Ajánlott: 6-12 éveseknek

Interaktív műhely: Éttermi etikett
10:00 – 12:00
Petry Látványműhely és Múzeum, Petry Bistro Grill&Wine
Interaktív program fiataloknak és felnőtteknek, ahol a kb. egy órás foglalkozás alatt a résztvevők szórakoztató módon betekintést nyerhetnek, hogy mit illik vagy nem illik egy étteremben.
Létszám: 8-15 személy/csoport; előzetes bejelentkezés szükséges a 0734 730 371-es telefonszámon!
Részvételi díj: 10lej/fő
Ajánlott: 10-16 éveseknek, felnőtteknek

 

Kiállítás és idegenvezetés: A mészáros céh múltja és jelene
10.00-14.00
Petry Látványműhely és Múzeum, Petry Bistro Grill&Wine
tárlatvezetés a 2016-ban Magyar Termék Nagydíjas Petry Látványműhelyben és Múzeumban, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a mészáros mesterség és a Petry család történetébe.  Időtartam: 20 perc.
Ajánlott: felnőtteknek
előzetes bejelentkezés szükséges a 0734 730 371-es telefonszámon!

Vacsora a múzeumban
19.00 Petry Látványműhely és Múzeum, Petry Bistro Grill&Wine
Fedezze fel a Sonkatrezor – Hentes múzeumot! Az ínyenc gasztronómiai fogások elfogyasztása mellett a vacsoravendégeknek igazi múzeumi élményben és kiszolgálásban lesz részük. Előzetes bejelentkezés szükséges a 0734 730 371-es telefonszámon!

 

Bernády Ház

Horea u. 6.     

 

Kiállítás: a Barabás Miklós Céh Csoportos kiállítása

10:00-24:00 földszinti galéria
A Barabás Miklós Céh Maros megyei csoportja újra közönség elé áll. Hatodszor is a Bernády Ház földszinti galériái látják vendégül a BMC tagjainak munkáit. Festmények, szobrok, grafikák, textíliák, kerámiák és fényképek nyújtanak betekintést a vizuális művészetek helyi képviselőinek friss termésébe.
Szervező: Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány

 

Vas Géza kolozsvári fotóművész egyéni tárlata
10:00-24:00 tetőtéri galéria
A marosvásárhelyi Bernády Ház emeleti galériáiban Vas Géza fotográfus felvételei láthatók. A kolozsvári vendég városának környéke, a Hóstát és Györgyfalva, valamint Kalotaszeg, Szék és Torockó színes, szép népviseletét örökítette meg fotóin. A kiállításon a népélet és más, szabadon választott témák is megjelennek.
Szervező: Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány

A belépés ingyenes

 

A Víz Háza Múzeum

Nyár u. 44.

 

Látogatás és idegenvezetés a Víz Múzeumban

11.00-00.00

A marosvásárhelyi Víz Háza a vezetékes vízhálózatok történetét mutatja be, igazi ritkaságszámba megy nem csak itthon, de külföldön is. A Vízvezetékek történeti és technológiai bemutatásán túl a Civilizáció útját is szemlélteti, hangsúlyozva a víz fontosságát az emberiség fejlődésében. A víztározó épülete mellett számos kiállítási tárgyat (pompák, csövek, szerszámok, hidrotechnikai mérőműszerek, kanálisfedők, fényképek, tervek és térképek stb.) csodálhatnak meg a látogatók, úgy az épületben, mint a hozzátartozó kellemes, parkosított udvarban.

A belépés ingyenes

 

K’ARTE Szoba

George Enescu u. 2.

 

Kiállítás: Mihaela Mihalache „Accumulated Templates”

11.00-02.00

Kortárs művészeti kiállítás. Mihaela Mihalache harmadéves doktorandusz a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen.

A belépés ingyenes

 

 

MÁJUS 19., VASÁRNAP

 

 

Mikházi Régészeti Park

 

Gasztronómiai műhely: GASTONOMIKA ROMANA
10.00-17.00 Mikházi Régészeti Központ
A foglalkozás során a római korban használt különböző élelmiszertartósítási technikákat fogjuk ismertetni. Az antik forrásokból ismert receptek bemutatása mellett szeretnénk a kísérleti régészet módszereivel kipróbálni néhány zöldség- és gyümölcskonzerválási módszert. A tartósított élelmiszereket a mikházi 7R (Római) Fesztiválon lehet majd megkóstolni, melyre 2019. augusztus 3-án kerül sor.
Partnerek: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem,  Marosvásárhelyi Kar, Kertészmérnöki Tanszék, Sidó György Kertépítészet.

 

Kiállítás: HOLOBOX vagy csodadoboz?
10.00-17.00 Mikházi TIME BOX pavilonok
A TIME BOX pavilonok kiállítása egy HOLOBOX-szal fog bővülni, melynek segítségével a római kori hajápolást és hajviseletet szeretnénk bemutatni. Óránként idegenvezetés indul a Régészeti Parkban és a kiállítópavilonokban.

A belépés ingyenes

 

Néprajzi és Népművészeti Múzeum

Rózsák tere 11.

Belépés karszalaggal

 

Kiállítás: Lövészárkok háborúja. A Nagy háború a légirégészet látószögéből

09.00–13.00

A kiállítás rövid betekintést nyújt a légirégészet, a régészet újkeletű segédtudományának munkamódszerébe, és rövid összefoglalást ad az első világháború Maros megyei lövészárok-rendszerének az utóbbi években, a Pécsi Légirégészeti Tékával közösen végzett kutatási eredményeiről.

 

Kiállítás: Maros megyei vásárok és falvak világa

09.00–13.00
A kiállítás a falu és a város, valamint a megye egyes néprajzi tájegységeinek lakói között létrejött kulturális és gazdasági cserét szemlélteti a két világháború között. A kiállítás a Román Nemzeti Kulturális Alap által támogatott „A hagyományos vásár – a javak és kultúra cseréjének helyszíne” című projekt keretén belül valósult meg.

 

Kiállítás: Hagyományos Küküllő menti szobabelsők

09.00–13.00

Az időszakos kiállítás két paraszti enteriőrt mutat be. Mindkét helyiség a tiszta szobák szerkezetét, valamint a tárgyhasználatot szemlélteti. A tárlat viseletek, textíliák, fényképek és díszítőkerámiák szobákban elfoglalt helyét és sajátosságait ragadja meg.

 

Megjegyzés:

a Maros Megyei Múzeum kiállításai: 09.00–13.00

Kultúrpalota: 9.00–15.30


Starts at: 2019-05-17 09:00
End at: 2019-05-19 15:30

Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor
Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor
Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor
Zichy
Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor
Photo: http://bereczky.ro | Bereczky Sándor
1
muzeumok_ejszakaja_2019_logo1