Üdvözöljük a marosvásárhelyi Kultúrpalota honlapján!

Kamera forog!

SCHNEDAREK ERVIN és a keskenyfilmezés Marosvásárhelyen 1950 és 1989 között

Schnedarek Ervin (1920–2008) önerőből, autodidakta módon tanult meg filmet készíteni az 1950-es években, annyira jól, hogy Marosvásárhely filmes legendájává nőtte ki magát. Egy vadászrepülőből kiszerelt filmezőgéppel tanult meg filmezni, a Marosvásárhely Autonóm Tartomány idején működő Mozigépész Szakiskola tanáraként. Később a Pionírok Házában és a Szakszervezetek Művelődési Házában vezetett filmkört, amely a fotókörhöz hasonlóan sikeres volt. A filmklub lehetőséget adott kipróbálni a keskenyfilmes technikákat (8mm és 16 mm), pótolta a korban hiányos filmes képzést, és nem utolsó sorban szocializációs lehetőséget biztosított. A kiváló pedagógiai és szervezőkészséggel rendelkező Schnedarek Ervin a rendszerváltást követően saját filmgyártó céget hozott létre, a Studio 7-et, a keskenyfilmet pedig felváltotta a videó.
A kiállítás fotókkal, filmkészítéshez kapcsolódó tárgyakkal és filmes válogatással mondja el, hogy mit jelentett amatőr filmesnek lenni a szocializmusban, majd hogyan lehetett vállalkozóként filmet készíteni az átalakuló társadalmi struktúrában.
Schnedarek Ervin hagyatékát Erdélyi Audiovizuális Archívum dolgozta fel, és oral history interjúkkal göngyölítettük fel a Mozigépész Iskola, a Pionírház és a Szakszervezetek Házának a történetét.

A kiállítást követően két vetítéssel egybekötött beszélgetésre hívjuk meg a közönséget a Kultúrpalota kistermébe:
– augusztus 30-án, pénteken 17 órától a Pionírház filmköréről mesél Toró Annamária, Haáz Sándor és Puskai Sarolta. Vetítés a Pionírházban készített rövidfilmekből, animációkból
– augusztus 31-én, szombaton 17 órától a Szakszervezetek filmklubjáról mesél Miholcsa Gyula. Vetítés Miholcsa Gyula filmjeiből. 16 mm-es filmről is!

Szervezők: Erdélyi Audiovizuális Egyesület, Maros Megyei Múzeum
Kurátor: Blos-Jáni Melinda
Közreműködők: Dózsa Endre, Mira Marincas, Molnár Ferenc, Németh Szabolcs Előd, Orbán János, Tóth Orsolya, Török Ádám, Újvári Dorottya
Köszönet: Schnedarek család, RTV Magyaradás, Bálint Zsigmond, Erdélyi Lajos, Haáz Sándor, Hankó Attila Károly, Incze Péter, Keresztes Pál, Lakatos Róbert, Miholcsa Gyula, Simonffy Katalin, Szélyes Ferenc, Szőcs Edgár, Szőcs Tamás, Péntek Margit, Puskai Sarolta, Toró Annamária.
Partner: Sapientia, Kolozsvári Kar, Muzeul Cineastului Amator
Támogatók: Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alap
Helyszín: Kultúrpalota, 2. emeleti kiállítótér
Megnyitó: 2019. augusztus 29. 18.00 óra


Starts at: 2019-08-29 18:00
End at: 2019-10-12 15:00

schnedarek_filmezes_kiallitas_HU